X
 
 

Посланикът на САЩ ще се бори за енергийно независима и просперираща България

2415 20
Посланикът на САЩ ще се бори за енергийно независима и просперираща България
Снимка: БГНЕС
Енергийна независимост, борба с корупцията и подобряване на бизнес средата в България. Това са основните приоритети на новия посланик на САЩ Херо Мустафа, които тя разкри по време на бизнес-закуска с Американската търговска камара. "Трябва да работим заедно, за да изградим по-стабилна и просперираща България", призова Мустафа.

В оптимистична, но критична реч, посланикът отбеляза напредъка на страната ни, но и нуждата от допълнителни мерки в енергетиката, правосъдието и борбата с корупцията за подобряване на жизнената и бизнес средата у нас.

Основен фокус - енергетиката

Посланикът ще работи за превръщането на България в енергиен център, със стабилен пазар на газ и електричество за регионаи ще подкрепи усилията на страната ни за енергийна диверсификация, така че да преодолеем зависимостта ни от руския газ. "Ще работим с България и държавите от региона за диверсицикация на енергийните доставки и идването на втечнения природен газ на Балканите", посочи тя.

Инструмент за това ще бъде интерконекторът с Гърция и българското участие в терминала за втечнен газ в Александруполис. По думите Ѝ това е само началото. Мустафа призова да продължим да изграждаме енергийни връзки със съседните държави, наблягайки на интерконекторите с Румъния и Сърбия, както и газовата свързаност с Унгария, Австрия. Тя предложи да се изгради интерконектор и с Македония. По думите ѝ, това ще създаде голям регионален газов пазар, който е ключов за диверсификацията, а увеличената конкуренция ще намали цените за българските потребители и бизнес.

Ще бъде обърнато специално внимание и на ядрената енергетика. САЩ ще изпрати екип от експерти, за да проучат възможности за развитие на българската ядрена енергетика, включително посещавайки АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй".

Посланикът на САЩ у нас очаква бърз напредък с интерконектора с Гърция

"Сега очакваме да видим бърз напредък по този проект", заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа относно газовия интерконектор ме...

До 3 години България трябва да е по-добре интегрирана във водещите международни икономически институции като ОИСР и еврозоната. "България е лидер в интеграцията на Балканите и има огромен потенциал да се превърне в жизненоважен и много активен член на регионални и световни институции", отбеляза Мустафа.

Тя отбеляза напредъка на страната ни в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията и изрази очакване до 3 години България да се превърне в най-добрата дестинация за американски инвестиции в региона. По думите ѝ, страната ни е твърде нископоставена в класацията Doing Business на Световната банка и индекса на Transperancy International. "Нека помогнем на България да постигне значителен напредък в двете класации. Сега е моментът за това", призова тя.

Според нея има политическа воля за подобна положителна промяна, българите са готови за качествено подобряване на стандарта им на живот, регионът има нужда от българско лидерство, стабилната макроикономическа ситуация дава големи предпоставки за растеж. Тя отбеляза положителната роля на страната ни за евроинтеграцията на Западните Балкани.

Българо-американското икономическо сътрудничество трябва да се развива на благодатна почва, която изисква подобряване на инвестиционния климат и ситуацията с обществените поръчки, предвидимост на регулациите и доверие в правосъдната система. Нужни са и свободни, енергични и жизнеспособни медии, които да следят внимателно всички тези процеси и да карат всички да играят по правилата, обясни тя.

Колкото по-бързо се подобрят тези условия, толкова повече възможности ще има за България и обществото ѝ. Това ще създаде условия и за българите, потърсили късмета си в чужбина, да се върнат у нас, донасяйки своите знания и умения и стимулирайки развитието на родината си.

Посланикът на САЩ у нас вярва, че българите имат много причини да са оптимисти

Всчики знаем за какво става дума, когато говорим за корупция. Вашият регион е стратегически много важен и е нужно да се работи в сътруд...

Срещата Тръмп-Борисов

Мустафа показа голям оптимизъм за двустранните отношения между България и САЩ, отбелязвайки, че очаква позитивни резултати от предстоящата среща на премиера Бойко Борисов с Доналд Тръмп във Вашингтон.

"Срещата на Борисов с Тръмп не е награда за покупката на изтребителите F-16. Тя е възможност за нашите страни и лидери да се срещнат и да укрепят нашите двустранни отношения и да ги издигнат на ново ниво", каза посланикът.

Мустафа изрази очакване двамата да обсъдят сътрудничеството в сферата на сигурността, двустранната търговия и инвестиции, върховенството на закона и енергийната сигурност на България.

През следващите 2 месеца ще се проведат 3 срещи между търговски делегации от двете държави.

Херо Мустафа: Какво да очакваме от срещата Борисов - Тръмп

Два основни акцента ще има срещата между премиерът Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп на 25 ноември: сигурност и енер...

В помощ на американския бизнес

"В София съм от малко повече от месец и мой приоритет да се запозная с членовете на Американската търговска камара. Правя го, защото искам да подчертая значението на тази организация и нашите отношения", каза Мустафа.

Тя поздрави бизнес организацията за успешната година и заздравяването на бизнес връзките между България и САЩ. Посланикът изтъкна задоволството си, че американските компании осигуряват ключови инвестиции и работни места в българската икономика. Те са вложили над 2.5 млрд. долара в БГ икономика, създавайки над 30 000 висококвалифицирани и високоплатени работни места, САЩ е в топ 6 на инвеститорите у нас.

През 2018 г. двустранната търговия е 1.2 млрд. долара и нараства бързо. Американският износ донесе в България високотехнологични продукти от последно поколение с висока добавена стойност. Сред тях са електронни устройства, автомобилни компоненти, оборудване за електроцентрали и медицински технологии.

Мустафа похвали американските компании, че инвестират в социално отговорни каузи, екологични и здравни проекти, които отговарят на ценностите им.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 12 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ей АНАЛНИТЕ запъртъци, като до кога с вашата ЦЕНЗУРА няма да допускате коментари ? Нали бъбрите, че има свобода на мненията и изказванията а с ajax (Баджак) спирате коментарите !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Мустафа е чисто турско име ! 500 години са ни клали - "На турчин вяра да нямаш" са казали дедите ни !
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  мустафа не е турско име, лайнарко - образовай се, тъп руски трол
  : 0 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Туркинята от снимката се е заела да загробва България !
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  туркиня е баба ти
  : 8 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Лоши новини за Кремъл: САЩ започна доставки на втечнен газ за Украйна Това е още една стъпка за постигане на енергийна независимост на страната https ://faktor.bg/bg/articles/sasht-zapochna-dostavki-na-vtechnen-gaz-za-ukrayna
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Циклопе, пак ти потече мензиса, тамного си се улял !
  : 20 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  ГОВНОЯД 4, никого не можеш да излъжеш, колкото и рубли да са ти платили! Платени сте само руските троляци с трол-фабрика в ленинград! Истинския българин мрази тройния си окупатор русия напълно безплатно, и винаги я е мразил от сърце! Ебавай си Путя си Ленина!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Циклопе, пак ти потече мензиса, та много си се улял !
  : 20 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Час по-скоро трябва да скъсаме с руския монопол във всички насоки, а той не е малък - 100% монопол над горива и енергетика. Стига са ни мародерствали! САЩ ни подпомогна само миналата година: - Джеймс Уорлик връчи дарение от 3 милиона долара за изграждането на циклотронен център в Българската академия на науките - дарение на стойност 38 790 долара за храм край град Бобошево. - 32 милиона д виж още ›› олара за ревитализиране на умиращите български читалища чрез програмата Глобални Библиотеки. – Европа непрекъснато налива пари в България – шосета, метро, селско стопанство … А някой да е чул Русия да ни е дала нещо? Никой не е, ли? А някой да не е чул какво ни е взела Русия - нормалния човешки живот! За това сме обитатели на европейското дъно! От кризата ще излезем, след като празнуваме освобождението от руско робство един ден. Но за да се случи това, трябва да се активизираме! Трябва да изгоним руските еничари като Борисов, Доган, Курнела и т.н.!
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Факт!
  : 10 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  1, 2, 3 и 5 - това е превъртелия от злоба и омраза Циклоп - психо ИДИОТ ! Дядката Циклоп - доказан темерут, хейтър-помияр, НЕОФАШИСТКА отрепка .
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  чети внимателно - 4.1 е циклопа, тоест лайнарко, нали се е подписал ...
  : 8 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Определено това е грижа за България. Целта на руснаците е да ни откраднат газовите находища в Добруджа и Черно море /най-големите в тази част на света!/ и само САЩ могат да ни отърват от тях. И ЮП и Бургас-Александропулис бяха опит за пладнешки опит от страна на Русия!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Е, както винаги, платените русофобни лайкучки 1-2-3 изскочиха по команда от колибките си и се разлаяха. Невероятни тъпунгери!
 • ciklop50 4.1 ciklop50 преди 3 седмици Профил на трол?
  Всички негативни коментари са на психара Циклоп, дърт ама пък и колко злобен ... тъпотията му е от Бога !
  : 21 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  така си засмукал уя на руския посранник, че му димят ташаците
  : 7 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Както САЩ помогна на Русия да победи първата Фашистка заплаха - Хитлеровия нацизъм; сега САЩ трябва да помогне на България да победи втората Фашистка заплаха - Путлерова Русия.
Нагоре
Последно в Актуално