Потвърдено: Пак сме дали съгласие Русия да пренесе ракети през България за Сърбия

18218
Потвърдено: Пак сме дали съгласие Русия да пренесе ракети през България за Сърбия
Снимка: Russian Ministry of Defense

България е позволила на руски военно-транспортен самолет да използва българското въздушно пространство, за да пренесе зенитно-ракетен комплекс "Панцир 1" до Сърбия. Това потвърди МВнР след запитване на Actualno.com.

От отговора на външното ни министерство става ясно, че това се е случило след разрешение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и след съгласуване с транспортното министерство (МТТС). Ето и нередактираното съобщение на пресцентъра на МВнР: "След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съгласно действащата нормативна уредба, бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитно-ракетен комплекс „Панцир 1“ за Република Сърбия."

Ракетният комплекс "Панцир 1" е предназначен за близко прикритие на граждански и военни обекти от въздушно нападение. Комплексът всъщност представлява камион и се управлява от двама до трима оператори. Той е съставен от управляеми ракети с радиокомандно насочване с инфрачервено и радиолокационно проследяване, както и автоматични оръдия.

Отново ли ще пуснем доставка на руски ракети за Сърбия през нашето въздушно пространство?

До края на седмицата Русия ще достави на Сърбия първия от шестте зенитно-ракетни комплекси "Панцир-С1". През въздушното пространство на...

Припомняме, че през есента на миналата година Русия и Сърбия проведоха на сръбска територия първото си съвместно учение за противовъздушна отбрана "Славянски щит". Една от основните му практически цели беше да се направи показно на сръбските ВВС как да работят с ракетния комплекс С-400 "Триумф" - този комплекс, който Турция купи и заради който последваха санкции от страна на САЩ по програмата за производство и доставка на изтребители F-35. За пръв път извън Русия в учение участваха ракетите С-400.

Стратегическата цел на "Славянски щит" обаче е по-различна - сръбската и руската армия да изпитат на практика планове за действие при въздушен бой. За учението сръбският военен министър Александър Вулин говори директно в смисъл, че се прави с цел подготовка Сърбия никога повече да не бъде подлагана на агресията на НАТО както през 1999 година т.е. войната в Косово. Тогава обаче Иван Костов не допусна руски военни да минат през България и да установят руска зона точно там, където действаха КФОР и което можеше да удължи неизмеримо конфликта, а вълните на войната да засегнат неиминуемо България – най-малкото под формата на бежанци.

Пропускането на руски военен самолет от България, която е и страна-член на НАТО, вече е поредно в рамките на само няколко месеца. В края на октомври МВнР потвърди за пуснат да мине през нашето въздушно пространство самолет "Ан-124" на руските ВВС. А буквално едно денонощие по-късно се изясни с помощта на специализирания сайт Flightradar, че между 16 октомври и 1 ноември 2019 година е имало 12 полета на руски военно-транспортни самолети през българско въздушно пространство – от Русия към Сърбия и обратно.

Досега няма официален коментар от страна на военния министър Красимир Каракачанов или от премиера Бойко Борисов как НАТО и партньорите на България в Алианса приемат тези разрешения. На изричен въпрос на Actualno.com дали има позиция на НАТО, от МВнР казаха, че няма да коментират. Външно не коментира и на коя дата ще бъде извършен новият руски полет, както и дали Русия е казала, че ракетният комплекс ще остане в Сърбия или че ще го върне след време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика