Познат Цветанов - атакува Радев, арестуваните журналисти попречили на арест на престъпници

5750
Познат Цветанов - атакува Радев, арестуваните журналисти попречили на арест на престъпници
Снимка: БГНЕС

Президентската институция търси пореден опит за конфронтация с изпълнителната власт. Не бих казал, че забавянето на подписа на указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР всъщност предотврати нови кризи. Това заяви вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов беше категоричен – Маринов е поискал да напусне поста с изрично волеизявление, а няма все още кандидат за досегашния му пост и съответно няма нужда от съгласувателна процедура. Това го казват конституционалисти, обяви пред Нова телевизия председателят на парламентарната група на ГЕРБ, без да казва кои са конституционалистите. За сметка на това Цветанов направи исторически преглед – той припомни как Бойко Борисов напуснал поста на главен секретар по времето на Георги Първанов и чак след това почнала съгласувателна процедура за заместник. Тогава нито Първанов, нито премиерът Сергей Станишев, нито вътршеният министър Румен Петков саботираха напускането на Борисов, който се знаеше, че ще се кандидатира за кмет на София.

Случаят "Карнобат": 20 дружества с легална дейност участвали в данъчните измами на винпрома

Общо 20 са дружествата с легална дейност, който са свързани помежду си и участват в данъчните измами по случая „Карнобат”. ...

Цветанов нанесе и още един удар – като президент Росен Плевнелиев също не попречил на Румен Радев да напусне ВВС и да се кандидатира за президент. Като главен секретар на МВР Георги Костов също беше освободен за един ден, без съгласувателна процедура, добави вторият човек от ГЕРБ. И обяви, че са поканили Радев на Консултативния съвет на управляващите, за да нямало спекулации.

Относно скандала с това, че не Румен Радев ще отиде на сесията на Общото събрание на ООН, а Бойко Борисов, Цветанов изкара следните аргументипърво, Радев не видял успех на европредседателството, а то било с основна външнополитическа насоченост към Западните Балкани, което щяло да е пък основна тема за българската делегация пред ООН. Освен това, Радев бил изпаднал във външна изолация – не се срещал с никого, а и направил гаф, като заговорил за падане на санкциите срещу Русия точно преди да се срещне с украинския президент Петро Порошенко. Не знам за какво са си говорили тогава, освен да се поздравят, показа ирония Цветанов. Той добави и, че пред ООН било по-добре да иде Борисов, защото щели да се обсъждат и проблемите на наркотрафика.

С какво запомнихте за една година и половина президентското присъствие на Румен Радев. Когато отиде на някой форум, първата му работа е да се конфронтира персонално Бойко Борисов, или правителството. Бойко Борисов не е човек, който се конфронтира, настоя Цветанов.

Скандалът с задържаните журналисти и казусите "Миньо Стайков" и "Арабаджиеви"

Борисов за министрите в оставка: На мен ми е най-мъчно, че ги сменям

Първо, на мен ми е най-мъчно, че ги сменям, защото аз съм ги отгледал от деца в партията. Това заяви във Варна премиерът Бойко Борисов ...

Що се отнася до историята с ареста на Димитър Стоянов от „Биволъ” и румънския му колега Атила Биру, Цветанов видя вина у самите журналисти. Те били предприели действия, които не създавали условия да се предположи, че са журналисти. Явяването им създаде допълнително объркване – ако не бяха там, може би щяхме да хванем хората, които са замесени в унищожаването на тези документи, заяви Цветанов. Въпросът е дали действително е имало нужда от белезници, уточни вторият човек в ГЕРБ, който не видя "задържане" на двамата и добави, че ако били не журналисти, а потенциални престъпници, то полицаите действали правилно.

Относно т.нар. цигарена контрабанда, в която се набърка собственика на "Винпром Карнобат" Миньо Стайков плюс акцията срещу семейство Арабаджиеви, Цветанов изкара аргумент – през 2010 година първото правителство на ГЕРБ овладяло проблема с незаконната търговия на алкохола, имало досъдебно производство, но през 2013 година, с идването на Орешарски отсъствала политическата воля и бил съсипан сектор "Сигурност". Вторият човек в ГЕРБ обаче не обясни какво става сега, защото не бил запознат с подробностите, а и след Орешарски били затворени всички досиета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика