Познати лица стават част от и организатори на протести

16066
Познати лица стават част от и организатори на протести
Снимка: БГНЕС

Протест – със сигурност това е актуалната дума в България в момента, а заявките са да си остане актуална още доста време. Познати лица вече се появяват на сцената като организатори и обявяват бъдещи дати на протестни шествия.

На 16-ти, 17-ти и 18-ти ноември заявка за протест в София, на пл. "Народно събрание" като организатор дава Росен Миленов. Миленов беше един от организаторите на септемврийския протест срещу властта, носещ гръмкия слоган "Против геноцида на Борисов и всички управляващи мафии". Тогава, освен Миленов, имаше още двама организатори – Емил Русанов и Светослав Козлуджов, като Русанов беше най-известното лице. Той се води издател на вестник "Будилник" и е известен като политически активист в Лондон, с опити да организира протести там и в Брюксел. Самият Миленов потвърди пред Actualno.com, че е бивш служител на ДАНС и не коментира защо е напуснал службата – още през 2010 година. Вместо това той каза, че е пуснал специален сайт, на който е качена биографията му.

Цветан Цветанов: БСП стои зад протестите

"БСП стои категорично зад протестите. Има и други политически формации, които са извън парламента, които също желаят да има оставка и п...

За разлика от септемврийския протест, Миленов леко променя исканията, най-вече спрямо депутатите. Остават основните – правителството на Бойко Борисов да подаде оставка, да има определени конституционни промени (например конкретни текстове в Конституцията за иницииране на референдум в различни ситуации – на първо място референдум дали искаме да има референдуми по всички възможни въпроси, отзоваване на действащи депутати, кметове и общински съветници и намаляване на броя на народните представители, пряк избор на висшите постове в съдебната система, отпадане на давността за приватизационни престъпления, създаване на Антикорупционна прокуратъра по румънски модел) и да бъде свикано Велико народно събрание. Ето и какви са новите:

1. Народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с относително мнозинство в многомандатни избирателни райони при гласували не по-малко от половината с право на глас (предложение за мажоритарен избор с абсолютно мнозинство в едномандатни райони на два тура е широко прокламирано от Слави Трифонов, включително с карта как да има райониране, в която имаше бели петна).

2. Създаване на регистър на избирателите по техния действителен настоящ адрес с цел премахване на т. нар. "мъртви души" в избирателните списъци, които деформират целия избирателен процес.

3. Въвеждане на необлагаем минимум за лицата, които получават доходи под 800 лв. месечно в сила от 1 януари, 2019 година.

4. Въвеждане на диференцирана ДДС ставка от 12% за храни, 10% лекарства и 8% за учебници и книги - също от 1 януари, 2019 година.

Менда Стоянова обърна темата "Гражданска отговорност" в защита на децата и хората

Като народ трябва да изберем – искаме ли да защитим децата си от това, което показахте в София и искаме ли да се превърнем в смет...

5. Държавата да регистрира и управлява по Закона за акцизите и данъчните складове 28 данъчни (акцизни) склада за течни горива във всички административни области на страната с цел либерализиране на пазара.

6. Обвързване размера на работната заплата на народните представители с три минимални брутни работни заплати и премахване на всички полагащи им се допълнителни суми и привилегии по сегашното законодателство (ПОДНС).

Извън Миленов, подкрепа за протестите декларираха и от партията на бившия варненски общински съветник Костадин Костадинов - "Възраждане". От вчера (12 ноември), до края на седмицата партията организира протести в 16:30 часа пред Министерски съвет, но през вчерашния ден на призива ѝ се отзоваха малко хора и шествието на "Възраждане" се присъедини към далеч повечето хора, дошли да подкрепят за пореден ден протеста на майките на деца с увреждания. "Ние от "Възраждане", както винаги сме с протестиращите от самото начало, не заради нещо друго, а защото сме едни от тях. Защото не сме плод на политически инженеринг", казват от партията на Костадинов, който нашумя със скандала с Веселин Марешки преди време, заради който Марешки отиде на съд.

"У нас, съществува Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), Комисия за защита на потребителите (КЗП), антимонополно законодателство и един куп контролни органи и институции, които имат за задача да пазят гражданите от произвола на едрия и мафиотизиран български капитал, включително да налагат глоби и регулират цените, когато установят нарушение на същото това законодателство. Те обаче не работят по предназначение, защото всъщност са създадени да пазят интересите на тези, които уж трябва да контролират. И това е политически въпрос, в най-чистия смисъл на тази дума, защото това са политически органи", е тезата на "Възраждане".

Иначе днес, 13 ноември, протест заради ниския стандарт на живот, високите цени на горивата и заради "Гражданска отговорност" ще има протест и в Плевен. Той започва от 17:00 часа, пред сградата на Областната управа. А междувременно председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова представи нова идея за законодателна промяна, с която хем застрахователите да не бъдат "товарени" от космически искове за обезщетения, хем да има неимуществени обезщетения и за по-далечни роднини на загинали в катастрофи. От МВР пък предупредиха, че тези, които блокират пътища, ще бъдат санкционирани. Кратка статистика показва, че 13 души в Добричко ще бъдат глобени за блокиране на възлово кръстовище, образувано от бул. "Македония" и "Добруджа" и "Добрич", както и кръстовището между път I-7, II-21 и III-213 извън града, в района на Троян са задържани двама души за затваряне на пътища, а при село Врачеш, Ботевград, има наложени санкции на 12 души. Също 12 души са предупредени за нарушаване на обществения ред на кръгово кръстовище ул. "Магистрална" и ул. "Краков" във Велико Търново.

Отново масови протести срещу високите цени на горивата в цялата страна (ВИДЕО)

Масови протести срещу високите цени на горивата се провеждат в редица градове на България, предаде репортер на БГНЕС. В София протестъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика