ПП, БСП и ДБ обвиниха Радев в провал на конституционната процедура, отбиване на номера и липса на диалог

5910
ПП, БСП и ДБ обвиниха Радев в провал на конституционната процедура, отбиване на номера и липса на диалог
Снимка: Елена Страхилова

След като президентът Румен Радев обяви, че приключва консултациите, въпреки че такива поискаха в друг ден от "Продължаваме промяната" и от БСП, последваха реакции в Народното събрание. Всички говореха за липса на диалог между президента и парламентарно представените партии. Отправиха се критики към държавния глава, че е провалил конституционната процедура за консултациите, други го обвиниха, че тълкуването на Конституцията му е странно, а трети смятат, че наистина трябва да да има консултации, а не да се отбива номера. 

Ето какви бяха реакциите на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България":

"Продължаваме промяната": Няма диалог с президента, той тълкува странно Конституцията

Това коментира председателят на Правна комисия и депутат от "Продължаваме промяната" Милен Матеев пред медиите в Народното събрание. "За мен това е едно странно тълкуване от страна на президента на Конституцията, тъй като чл. 99, ал. 2 казва, че мандатът се връчва след провеждане на консултации с парламентарните групи. Такива консултации не са проведени с всички парламентарни групи", заяви Матеев. Той добави, че диалог с президента няма, тъй като определените часове и дни не са разписани в Конституцията.

"Тези консултации могат да се проведят в ден или час, удобен за всяка една партия. Ние сме дали своите аргументи защо сме поискали една отсрочка, която е разумна", заяви още депутатът от "Продължаваме промяната". 

На въпрос как като мандатоносител ще работят с президента, Матеев отговори: "Като със семейството си".

Борислав Гуцанов: Нормално е да има наистина консултации, а не отбиване на номера

"Говорим за консултации така, както е по конституция. Според вас консултация ли е някой да ти каже: "Яви се в толкова часа", в същия момент, в който се прави бюджетът на държавата? Един месец коментираме, че това е най-важното нещо за уязвимите слоеве на населението и за икономиката на страната. Не считам, че всеки трябва да си мисли, че тази държава започва с него. В сложна политическа ситуация е нормално да има наистина консултации, а не отбиване на номера", каза Гуцанов. 

Според Гуцанов ключовата дума е диалог.  Депутатът от БСП заяви, че важно да има изход от ситуацията, а не с цената на всичко да се бърза към служебен кабинет. 

На въпрос дали може да се състави кабинет в рамките на този парламента предвид конфронтацията с президента, Гуцанов обърна внимание, че не сме президетска република. "Що се отнася до президентството не трябва да забравяме, че г-н Радев е президент благодарение на БСП", каза още той. 

Христо Иванов: Конституционната възможност с консултациите беше провалена

Конституционната възможност с консултациите беше провалена. Това каза пред медиите в Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той заяви, че няма да скрие разочарованието си от това. Според него те са били важен шанс, но той е бил пропилян. "Мисля, че виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно. Тези консултации трябваше да се случат, трябваше да се даде достатъчно време на партиите", каза Христо Иванов. 

Той обърна внимание, че конституционната цел на тези консултации е да се намери изход от кризата. "Търсенето на изход не може да върви по график. Хайде всички на плаца в първия възможен момент, строева подготовка, раз-два-три и готово", заяви Иванов. 

Съпредседателят на "Демократична България" коментира, че разсъждава какъв е шансът да се състави кабинет по-следващия парламент. "Това се питам. Вие виждате ли някакъв рационален процес в цялото нещо? Всеки се държи като хан Аспарух, все едно държавата започва с него. От това няма да излезе управление. Не го виждам и в следващия парламент. Та затова се чудя за по-следващия парламент", заяви още Христо Иванов.  

На въпрос дали "Демократична България" ще се яви заедно с "Продължаваме промяната", Иванов каза, че вратата е отворена за такъв разговор, но по думите му "тангото изисква двама".

Коя от парламентарно представените партии настоява за избори веднага? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика