ПП МИР: Чрез създаването на водни кризи в страната се източват милиони

7768
ПП МИР: Чрез създаването на водни кризи в страната се източват милиони
Снимка: Симеон Славчев

"Вчера от трибуната на парламента министърът на околната среда и водите Емил Димитров призна, че водната криза в Перник е била вследствие източване на язовир Студена по време на ремонта на язовирната стена. За това източване алармираха първи перничани и ние от партия МИР, а специалисти и експерти го доказаха.

Бившият вече министър на икономиката Емил Караниколов, който незнайно защо без да разбира и без да е в неговия ресор беше изпратен в Перник да отговаря за изграждането на новия водопровод, най-цинично обяви, че източването на яз. Студена при ремонта е за поддържане на воден обем от 16 милиона куб. м при общ обем на язовира 25 милиона куб. м.", това каза лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Емил Димитров - Ревизоро: Бургас може да остане без вода

Бургас може да остане без вода през следващата година, защото язовир "Камчия" е празен, съобщи от парламентарната трибуна министърът на...

Той припомни, че ПП МИР няколко пъти вече прави запитвания към МРРБ за изразходваните средства, тъй като експерти са потвърдили, че ремонтът на язовирната стена язовир Студена не е ставал под вода, така както се твърдят управляващите.

"В момента в Перник продължава да се реконструира и модернизира питейната пречиствателна станция с допълнителни бюджетни средства, като преди това в града се извърши и спешна подмяна на водопроводна мрежа също с необявени публични бюджетни средства. Ще припомня, че новият водопровод от Мало Бучино до Перник се изгради, без да се пречиства водата на язовир Бели Искър. Този водопровод непрекъснато аварира и е напълно излишен след напълването на язовир Студена, което стана дори преди да се пусне новия водопровод, за който бяха изхарчени над 27 млн. лв.

Независимо от изразходваните милиони лева проблемът с водоснабдяването на промишлеността не се реши. Вместо изграждането на този нов и напълно неефективен водопровод належащо беше да се възстанови връзката с язовир Пчелина, чийто обем от 50 млн. куб. м покрива нуждите на промишлеността и земеделието на Перник. Така язовир Студена щеше да се използва само питейно-битови нужди на перничани", каза още председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Според Славчев водната криза в Перник повтаря напълно случая с водната криза в София през 1994 г., която беше предизвикана след източването на язовир Искър за производство на ел. ток. "За напълно излишно изразходваните тогава средства от 280 млн. лева при изграждането на деривация "Джерман", по която постъпиха минимални количества Рилска вода, след като се напълни яз. Искър от собствения си водосбор, и която деривация още в началото беше разрушена от действащо в района свлачище, не се установиха виновни и воденото досъдебното производство беше прекратено. Надявам се сегашното досъдебното производство за водната криза в Перник да посочи истинските виновници, които са възлагали, изпълнявали и контролирали проектите с финансиране от Световната банка и държавния бюджет", каза още Симеон Славчев.

Министър Димитров обяви за колко месеца ще стигне водата в яз. "Камчия"

В язовир "Камчия" в момента има 50 940 000 кубика вода. Това ще стигне за 7 месеца, ако се харчи при сегашните темпове. През зимата раз...

"В момента сме свидетели на поредната умишлено създадена водна криза. Този път с язовир Камчия, който водоснабдява населени места от Бургаска и Варненска област. Като отново за виновник за водната криза се посочва сушата. А дали е така, отново прокуратурата трябва да установи, тъй като се очертава повторение на водните кризи в Перник и София.

Отново се хвърлят бюджетни средства хаотично без обществени поръчки, като не се вземат предвид истинските причини, дебитите на всички водоизточници на територията на Бургаска и Варненска област и предвидените европейски средства за реконструкция и модернизация на водоснабдителните им системи вкл. магистралните водопроводи от язовир Камчия с най-големи загуби на вода. Също така много удобно не се споменава, че отделни квартали от Бургас и цялото Южно Черноморие се водоснабдява от язовир Ясна поляна и други повърхностни и подземни водоизточници", каза още Симеон Славчев.

"ПП МИР настоява незабавно да се спре манипулацията с неточна и непълна информация и да се потърси експертно решение за възникването на водните кризи в цялата страна, тъй като е очевидно, че управляващите нямат нито волята, нито желанието, нито експертизата да се справят с възникващите водни кризи. Дори те поради престъпно бездействие ги предизвикват", беше категоричен лидерът на партия МИР.

Според Славчев министър Емил Димитров с изказването си вчера от парламентарната трибуна е дал съществени доказателства за предизвиканите умишлено и поради престъпно бездействие водни кризи в Перник и Бургас.

Емил Димитров отчете кои са проблемните язовири в България

Проблемни са три язовира - "Ястребино", "Тича" и "Камчия". Всички останали са в добро състояние. Това стана ясно от отговор на министър...

"Водата е част от националната сигурност именно за това ПП МИР ще сезира прокуратурата за това, че десетки хиляди български граждани са оставени без достъп до вода. Да не говорим, че чрез предизвиканите умишлено водни кризи по-рано в Перник, а сега и в Бургас се източват милиони лева, които не потъват като вода в пясъка, а влизат в чекмеджетата на управляващите. Всичко това се случва със съучастието на кметовете, които, изкарвайки се герои пред съгражданите си, напълниха своите нощни шкафчета с обществени и европейски средства", завърши лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика