ПП внесоха закони, с които вземат службите от президента

4187
ПП внесоха закони, с които вземат службите от президента
Снимка: БГНЕС

Президентът да не може да избира шефовете на НСО, МВР и ДАНС. Освен това да се намали транспортът на администрацията на държавния глава и да му се отнеме шофьора, година след като е напуснал поста. Това са част от промените в три закона, които предлагат от "Продължаваме промяната", предава 24 часа.

Националната служба за охрана пък да мине под шапката на министъра на отбраната, като по този начин да се отнемат правата от президента. Силовият министър пък ще може и да утвърждава основните структурни звена и общият числен състав.

Василев: Има риск за въвеждането на еврото без бюджет за 2023 г.

Има риск за въвеждането на еврото без бюджет за 2023 г. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев по време на ...

Назначаването и освобождаването на началника на службата и удостояването на офицери с висши офицерски звания също се поемат от военния министър, като назначаването на шефа на НСО ще се съветва само с премиера, а не с Министерския съвет, както е в момента. Той ще трябва и да се отчита пред Народното събрание на всеки 6 месеца.

Законопроектът цели и намаляване на лицата, които могат да ползват коли и шофьори. Така администрацията на президента вече ще може да ползва транспорт само за организацията на събития в които той участва. Въвежда се обаче възможност да им бъдат предоставяни коли "при необходимост"

Столичният кмет остава без транспорт в мирно време. Такъв обаче ще продължат да ползват министрите, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

НСО пък ще вози и пази само година бившите председатели на НС, премиери и президенти. Сега това право е четири години.

Кирил Петков: Срам, г-н президент! Служебното правителство е механизъм за връщане на статуквото

Българската банка за развитие - това беше първата битка спечелена срещу задкулисието, което през нея ограбваше публични средства. Осем ...

Наскоро МС реши НСО да може да свали охраната на бившите премиери и председатели на парламента в срок от една година след излизането им от длъжност. Тази промяна засяга премиерите Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. Сега пък от партията на Петков предлагат това да се случи с транспорта на президента.

Главният секретар на МВР пък вече ще се назначава не с указ на президента по предложение на МС. Тази промяна е заложен в закона за МВР. Тя е обяснена с нуждата от "ясна отговорност на ръководството на МВР" и "необходимостта от поемане на политическа отговорност.  В мотивите е записано, че промяната е необходима, защото шефът на МВР може да стане заложник на отношенията между президент и министър-председател, ако липсва "ефективно взаимодействие" между двамата.

Шефът на ДАНС също вече няма да се назначава с президентски указ, а с решение на МС. Той ще може да бъде и отстранен с решение на министрите, а не на държавния глава. Новият шеф на службата ще трябва да бъде и изслушан от депутатите в комисията по вътрешна сигурност преди да бъде назначен. Тези промени от ПП залагат в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com