Правителството одобри промяна в пристанище "Варна", помагаща на Доган

22836
Правителството одобри промяна в пристанище "Варна", помагаща на Доган
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри промяна на пристанище "Варна", помагаща на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Кабинетът е гласувал удълбочаването на Канал 1 и Канал 2 на пристанището, в изпълнение на сключено спорзумение през 2019г. с "Пристанищна инфраструктура". Целта е да се подобрят маневрените зони и да се съобразят с инвестиционните проекти на пристанищните оператори в района.

Признание от ГЕРБ: Решението за ТЕЦ Варна е и заради обществената нетърпимост към Ахмед Доган

Валентин Николов, депутат ПГ ГЕРБ, призна в ефира на БНТ, че решението за изваждането на ТЕЦ Варна от Студения резерв е свързано по-ско...

Ето и съобщението от пресцентъра на Министерския съвет:

"Министерският съвет разреши изпълнението на хидротехнически работи във връзка с удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 в пристанище Варна. Дейностите ще се извършват от „Транспортно строителство и възстановяване” ЕАД в изпълнение на сключено споразумение през 2019 г. с Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Разрешението е за срок от 630 дни от датата на постановяване на решението.

За да бъде подобрена транспортната достъпност една от мерките, заложени в интегрираната транспортна стратегия е удълбочаването на Канал 1 и Канал 2 в пристанище Варна. Целта е цялостно и дългосрочно решение на настоящите проблеми за подход и маневриране на корабите и бъдещите потребности от нови маневрени зони, съобразно инвестиционните проекти на пристанищните оператори на терминалите и пристанищата, разположени в района на пристанище Варна. С изпълнение на обекта ще се постигне съответствие между съществуващите възможности на корабните места в отделните пристанища и ще бъдат осигурени нужните условия за развитие на всички пристанища, в съответствие с добрата морска практика за подобряване на условията за безопасно корабоплаване."

Как това помага на Ахмед Доган?

Бивш министър от кабинета "Орешарски": Доган взе 70% от ТЕЦ Варна за 1,5 млн. лв.

"Мога да кажа, че сме една фирма за пример в България. Всяко дружество струва толкова, колкото е договорката между купувача и продавача...

Припомняме, че за разширяването и модернизирането на старото въглищно пристанище Варна беше взето решение през 2019г. Тогава правителството планира да влее за три години в инфраструктурата му над 250 млн. лв под формата на капиталови трансфери. От тях 220 млн. лв. ще са именно за модерницазията на каналите и прилежащите структури.

Описанието на инвестиционните решения на държавата съвпадна странно с плановете за разширение и развитие на старото въглищно пристанище на ТЕЦ "Варна", представени през лятото от Данаил Папазов, изпълнителен директор и председател на борда на директорите на електроцентралата. Във фирмата, управляваща ТЕЦ-а, акционер е и почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Реално за нуждата от разширяване и модернизиране на пристанище Варна се говори отдавна, но това се предвиди в бюджета едва след като електроцентралата мина в частни ръце през 2018г.

Как стана това?

Почетният председател на ДПС придоби мажоритарен дял в ТЕЦ Варна преди две години, след като купи за 3500 лв. дела на сина и дъщерята на Папазов в дружеството "Сигда" - фирмата, купила от ЧЕЗ варненската електроцентрала. През юли Папазов, който е бивш министър на транспорта в правителството на Орешарски и бивш шеф на държавното пристанище Варна, обяви, че интересите на компанията са да развие зърнен и контейнерен терминал, където да обработва зърнени товари, корабни горива, битум, асфалт и олио. Тогава шефът на ТЕЦ "Варна" обяви, че преговарят с фонд, базиран в Лондон, за 50%-но участие в инвестицията.

Експерт: В никакъв случай не е съмнително, че Ахмед Доган е купил 70% от ТЕЦ Варна

"В никакъв случай не е съмнително, че Ахмед Доган е купил 70% от ТЕЦ Варна, защото това е много важна централа. Това коментира енергийн...

И още: Държавата пак намери как да обърне подходящо внимание на Ахмед Доган

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика