Правителството ще защити Унгария от ЕП, защото можело и на България да се случи

1803
Правителството ще защити Унгария от ЕП, защото можело и на България да се случи
Снимка: БГНЕС

Българското правителство поема ангажимент да изготви позиция в защита на Унгария. Това съобщиха от партията на военния министър Красимир Каракачанов - ВМРО.

"Ще защитим наши традиционни приятели и партньори от политически нападки на идеологически опоненти и ще защитим правата на българите в Унгария, които като унгарски граждани могат да бъдат потърпевши от евентуални санкции срещу Унгария. Наказателно решение срещу държава членка, базирано на аргументи, като съдържащите се в доклада на евродепутата Саргентини, би създало опасен прецедент на намеса, който би могъл в бъдеще да бъде заплаха и за суверенитета на Република България", твърди Каракачанов.

Орбан не се спира - ЕС искал да отнеме суверенитета по охраната на границата

Унгарският премиер Виктор Орбан обеща да се противопостави на плановете на Европейския съюз, насочени към засилване на външните граници...

Решението в подкрепа на Унгария било взето без никакви възражения на днешното оперативно заседание на Министерския съвет. Предложението за изготвяне на такава позиция е на Каракачанов, на вицепремиера Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов - постове, които до един са заети от хора на "Обединени патриоти".

През миналата седмица Европейският парламент прие резолюция за задействането на чл. 7 от Договора за ЕС спрямо Унгария, с което може да се стигне до отнемането на право на глас на държавата в Съвета на ЕС. Засега това е далечна перспектива - в момента ЕП иска от Европейския съвет да признае, че съществува очевиден риск от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите, на които се основава Европейският съюз. От Европейския парламент изрично изразяват загриженост относно функционирането на конституционната и избирателната система в Унгария, независимостта на съдебните и другите институции и конкретно правата на съдиите, корупцията и конфликтите на интереси, правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни, свободата на изразяване, на религията, на сдружаване, правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни. Специално подчертани са правата на лицата, които принадлежат към малцинства, включително ромите и евреите, и защитата от изказвания, изразяващи омраза към тези малцинства, както и основните права на мигрантите, търсещите убежище лица и на бежанците.

Аз винаги съм защитавал националните интереси на България и смятам, че е редно всяка една страна в Съюза да има правото да отстоява своята национална идентичност, заяви Каракачанов. С тези думи той застана на мнение, че ЕП "грубо погазва правото на държавата да води своя политика, в защита на националните си интереси". Освен това, лидерът на ВМРО вижда във възможното наказание за Унгария "отслабване на ЕС", защото щял да отслабне единният глас на Съюза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика