Правна комисия подкрепи идеята карантинирани да гласуват с подвижна урна

1313
Правна комисия подкрепи идеята карантинирани да гласуват с подвижна урна
Снимка: БГНЕС

Поставените под карантина в домашни условия заради COVID-19 ще могат да гласуват с мобилна избирателна урна, решиха депутатите от Комисията по правни въпроси с одобрените на първо четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, предаде репортер на БГНЕС.

С 14 гласа „за“, 7 против и без въздържал се комисията подкрепи промените, внесени от управляващите от ГЕРБ, които имат за цел да помогнат за провеждането на избори в условията на усложнена епидемиологична обстановка.

Внесените предложения предвиждат и разкриване на избирателни секции в болниците за хоспитализираните пациенти, заболели от коронавирус. Управляващите задължават Централната избирателна комисия (ЦИК) да изработи и приеме правила за организацията на гласуване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден, вече насрочен от президента на 4 април.

Според опозицията обаче с тези предложенията управляващите „за пореден път“ прехвърлят изцяло отговорността върху изборната администрация. „ЦИК се товари с несвойствени правомощия“, категоричен бе по време на дебата Филип Попов от БСП, според когото комисията не е здравен орган и не притежава експертиза в сферата на здравеопазването, за да изработва правила за гласуване в условията на пандемия.

Председателят на ЦИК не иска гласуване по пощата, българи в чужбина може и да не гласуват

Организацията за парламентарните избори тече още преди да започнат консултациите при президента. Това заяви председателят на ЦИК Алекса...

„Ние ще се съобразим с всички предложения и бележки, които ще ни бъдат представени от ЦИК. Целта е да създадем условия за нормално протичане на изборния процес“, посочи от своя страна Красимир Ципов от ГЕРБ. Управляващите защитиха предложенията си и с факта, че ЦИК е колективен орган, където има представители и на опозиционните партии, както и на такива, които нямат представителство в българския парламент, а като такъв орган винаги е била натоварена с цялата организация около изборния процес.

Дебатите в комисията започнаха още преди да е внесено и официално становище на ЦИК по законопроекта, което пристигна след началото на заседанието.

Недоволни от това как управляващите отговарят на предизвикателствата, свързани с изборите, от БСП обявиха, че внасят свои промени в Изборния кодекс. С тях от левицата искат да гарантират видеонаблюдението след края на изборния ден и изчистване на избирателните списъци „от мъртвите души“ чрез въвеждане на активна регистрация. „Изборният процес доста ясно отразява състоянието на цялата ни държава. Всички тези проблеми са натрупани и сега плащаме сметката за бездействието от последните четири години“, обоснова предложението Крум Зарков.

Промените в изборните правила за гласуването в условията на COVID-обстановка ще бъдат обсъдени на първо четене в пленарната зала на заседанието на парламента в петък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика