Правната комисия реши: Без мажоритарен вот и електронно гласуване

9388
Правната комисия реши: Без мажоритарен вот и електронно гласуване
Снимка: БГНЕС

След три часа дебати на първото заседание в правната комисия на парламента депутатите отхвърлиха 5 от предложените 6 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Така депутатите казаха "не" на идеи като мажоритарния вот, електронното гласуване, гласуването по пощата (тук твърдо против са ГЕРБ-СДС и БСП, защото е твърде несигурно) и гласуването изцяло с машини, съобщава 24 часа.

Единствено подкрепа получи внесения законопроект от председателя на парламента Ива Митева и депутати от "Има такъв народ". С него се предлага създаване на изборен район "Чужбина", където сънародниците ни да могат да подават гласа си по кандидатска листа, а не само за партия както е досега.

Предстоящите промени в Изборния кодекс - ето какви са предложенията, обсъждани на Правна комисия

Депутатите в Комисията по правни въпроси в Народното събрание обсъждат шест внесени законопроекта за промени в Изборния кодекс. Предст...

Одобрените на първо четене текстове предвиждат и видеоизлъчване в избирателните секции, както и в РИК-овете. В текстовете е записано да се намали и броя на членовете на ЦИК, също и да се премахнат членове на комисията от квотата на изборите за евродепутати. "Смятаме, че е абсурдно да има представители на Реформаторски блок, и "България без цензура", ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ. Липсва представителство на партиите в настоящия парламент", каза Ива Митева.

Законопроектът на ГЕРБ за мажоритарни избори предизвика остър дебат между депутатите на партията и председателя на парламента, която силно разкритикува предложените текстове. "Как ще се раздели страната на 234 изборни района, без да е правено последното преброяване в страната, което се отложи за края на тази година?", попита тя. Така при гласуването от "Има такъв народ" всички депутати в комисията гласуваха "против" мажоритарни избори, въпреки че това бе една от точките в референдума, иницииран от Слави Трифонов.

Депутатите отхвърлиха и предложението на Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън", с което се даваше право на съдии и висши магистрати да се кандидатират за избори в листите на партии без да напускат поста си.

По един особено съществен въпрос - ще се създаде ли регистър на избирателите т.е. да се въведе активна регистрация, за да разполагаме с коректни и достоверни избирателни списъци, положителна позиция изразяват засега само БСП и "Изправи се! Мутри вън!". Останалите парламентарни формации не са се произнесли, посочва в. "Сега".

Двуличник ли е Слави Трифонов с мажоритарното гласуване?

"Политическа партия ГЕРБ явно има намерение да внесе в парламента законопроект за промяна на избирателната система от пропорционална н...

Единствено коалицията на Мая Манолова засега предлага да се намали прагът, над който става валидна преференцията - идея, която би направила по-лесно пренареждането на партийните листи. От БСП обявиха, че не са съгласни. Какво мислят останалите формации, тепърва ще се разбере - в пленарна зала, като там ще стане ясно и дали някои от отхвърлените сега идеи няма да минат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика