Правосъдният министър: Гешев трябва да понесе отговорността си

6052
Правосъдният министър: Гешев трябва да понесе отговорността си
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор трябва да понесе отговорността си за несвършената работа. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

Попитана какви материали имат срещу Иван Гешев тя отговори, че получават различни сигнали. "Работи се както по конкретни казуси, така и за нарушения на настоящата му служба", добави Йорданова пред Нова телевизия.

Надежда Йорданова: Не сме обсъждали нов председател на КПКОНПИ

„Не е обсъждана нова кандидатура за председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) на мястото на подалия оставка Сотир Цацаро...

Правосъдният министър обаче отказа да каже какви са събраните материали. "Чака се решение на КС дали министърът на правосъдието може да иска оставката му и ще внесем материалите", съобщи тя.

"Нашите обследвания показват нарушения на закона. След като подготвям искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор, значи има нарушения", добави още Йорданова.

На въпрос кой е най-големия грях на Гешев, министърът заяви, че  прокурорът трябва да действа в името на обществото. "Нека да съпоставим този стандарт според сегашния главен прокурор. Той действа ли така, защитава ли правата и свободите на гражданите?", попита тя.

"Продължаваме да ставаме свидетели как се замитат определени случаи. Има ли развитие по случая с кюлчетата и парите в чекмеджето на бившия премиер Бойко Борисов?", заяви Йорданова. 

Министърът на правосъдието заговори за конкретни нарушения на главния прокурор

Министерството на правосъдието работи по конкретни сигнали за нарушения от страна на главния прокурор Иван Гешев. Това обяви министър Н...

По темата с наследника на Сотир Цацаров, Йорданова заяви, че разговори с нея за конкретни личност не са водени. "Личността е важна, нравствените и професионалните качества на тези хора са важни, но нека да решим как ще действат тези институции", каза тя.  

"Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните. Тази комисия трябва да бъде със засилени правомощия, включително използването на специални разузнавателни средства, които да могат да се ползват в съда”, смята Йорданова. 

По думите й големият проблем на държавното обвинение е, че не образува досъдебни производство и не разследва конкретни случаи. "Една от възможностите е МВР да може да образува досъдебни производства, които впоследствие прокуратурата ще може да отхвърли, ако прецени, че не са законосъобразни. Другата идея е в случаите, когато прокуратурата откаже да образува производство, отказът да може да бъде обжалван пред съда, посочи правосъдният министър. Затова трябва да има механизъм да се търси отговорност на главния прокурор", категорична е тя.

По отношение на проблема с домашното насилие у нас, министърът на правосъдието уточни, че за 2021 г. са били издадени 3244 заповеди за закрила. Предвижда се разширяване на кръга забрани, които да се налагат след издаването на такава заповед – включително контакт по телефон и интернет.

Надежда Йорданова: Оставката на Цацаров няма да спре реформата в КПКОНПИ

„Оставката на председателя на КПКОНПИ е личен акт, но това по никакъв начин няма да спре вижданията и прилаганията на реформата н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика