Правосъдният министър Янаки Стоилов се срещна с председателя на Венецианската комисия и с председателя на Европейския съд по правата на човека

2624
Правосъдният министър Янаки Стоилов се срещна с председателя на Венецианската комисия и с председателя на Европейския съд по правата на човека
Снимка: Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) в Европейския ден на правосъдието. В Страсбург двамата обсъдиха сътрудничеството между Венецианската комисия и България в контекста на навършващата се догодина 30-та годишнина от членство на страната ни в организацията.

Министър Стоилов посочи, че в Националния план за възстановяване и устойчивост се предвижда продължаване на взаимодействието с Венецианската комисия и други европейски организации в сферата на правото и подчерта, че е необходимо становищата, които тези организации предоставят, да отговарят адекватно на условията в България. В отговор на по-ранни препоръки на Комисията министърът на правосъдието разясни включените в Плана за възстановяване предложения за повишаване на отговорността и отчетността на главния прокурор чрез даване на функционални възможности той да бъде разследван, а не чрез създаване на нови структури.

Янаки Стоилов е изненадан от проф. Анастас Герджиков

Служебният правосъден министър професор Янаки Стоилов е изненадан от решението на ректора на СУ "Свети Климент Охридски" проф. Атанас Г...

По време на срещата с председателя на Европейския съд по правата на човека Роберт Спано и неговия екип бяха обсъдени идеите на ръководството на Съда за въвеждане на тестов период от 2 години на решения по съкратена формула и за набелязване на дела, които могат да имат голямо значение за развитието на юриспруденцията.

Янаки Стоилов заяви, че настоятелно ще препоръча на Висшия съдебен съвет да засили сътрудничеството и командироването на български съдии в Европейския съд по правата на човека. Двете страни се обединиха около мнението, че повишаването на запознатостта с Европейската конвенция за правата на човека може да доведе до намаляване на осъдителните присъди и значително съкращаване на обезщетенията, които страната трябва да плаща за осъдителни присъди.

На срещата присъства и българският съдия в Страсбург Йонко Грозев, както и беше проведен кратък разговор с трима юристи от българската секция на Съда.

Програмата на министър Стоилов продължава със срещи с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич и с генералния директор на дирекция "Права на човека и правова държава" към Съвета на Европа Христос Джакумопулос.

Янаки Стоилов: Партиите на промяната закрепват статуквото

„Голяма част от проблемите идват от заявената претенция за антисистемност на партиите на протеста. Те не си дадоха сметка, че с м...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика