Правосъдният министър: Пълното закриване на спецправосъдието ще е грешка

3550
Правосъдният министър: Пълното закриване на спецправосъдието ще е грешка
Снимка: БГНЕС

Пълното закриване на специализираното правосъдие би било грешка. Трябва да се ограничи предметният му обхват. Това заяви служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев. По думите му екипът на правосъдното ведомство предлага по-балансиран модел – или да има нова структура на специализираното правосъдие, която да следва апелативните райони, или да има специализирана прокуратура с по-ограничен обхват на престъпленията, чиито актове да се контролират от общите съдилища.

Министерството на правосъдието е разписало правила как да се приключат сегашните дела на специализираните съдилища, така че да не се получат „проблемите, които се чертаеха апокалиптично от прокуратурата“, стана ясно от думите на Демерджиев. Огромните правомощия на главния прокурор по нашето законодателство създават сериозни предпоставки за проблеми, а личностните качества на Иван Гешев са допринесли тези проблеми да станат видими и нетърпими за обществото, смята министърът на правосъдието.

Правосъдният министър твърди, че следователят, който го разпитал за Митко Каратиста, бил преместен

Следовател, който е разследвал случай, свързан с главния прокурор Иван Гешев и бизнесмена Димитър Спасов – Митко Каратиста, е бил...

Иван Демерджиев заяви, че ако главният прокурор не си подаде оставката, остава открит пътят за отстраняването му чрез искане до пленума на Висшия съдебен съвет, като потвърди, че подготвя такова.

„Аз готвя такова искане. За добро или за лошо, то набъбва все повече, темите, които са повод за искането, също нарастват.“ Чака се решението на Конституционния съд дали правосъдният министър има правомощия да внесе такова искане. Ако КС се произнесе в рамките на мандата на служебното правителство, искането ще бъде внесено в тези времеви рамки, поясни Демерджиев по БНР.

Правосъдният министър коментира, че прокуратурата не е проявила активност по сигналите за нередности, с които служебните правителства са я засипали, а няма дори отговори по тях.

„При бездействие от страна на нашата прокуратура, правим всичко възможно да засилим взаимодействието с европейската“, увери той. Така по думите му европейската прокуратура може да запълни създалия се вакуум.

Иван Демерджиев доволен, че държавата направила всичко необходимо за честни избори

Държавата направи всичко възможност да убеди хората, че изборите ще бъдат честни. Това заяви служебният правосъден министър Иван Демерд...

Запитан откъде се очаква да излязат още повече сигнали за злоупотреби, правосъдния министър посочи, че това са сферите, в които има най-много европейски средства и даде за пример Министерството на храните и горите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Там, където са насочвани огромните потоци европейски средства, там очакваме да са и най-големите злоупотреби.“

Ивам Демерджиев каза още, че препоръките за реформа във ВСС включват увеличаване на броя на съдиите и намаляване на броя на прокурорите в този орган, както и вкарване през парламентарната квота на професионалисти от други сфери, които не са тясно обвързани с магистратурата. В края на мандата на служебното правителство Иван Демерджиев отбеляза още, че са подготвили голям пакет от законопроекти, част от които касаят отдавна просрочени евродирективи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика