Предаденият на Турция Абдуллах Бююк обясни защо съди България в Страсбург и как е изтезаван

4716
Предаденият на Турция Абдуллах Бююк обясни защо съди България в Страсбург и как е изтезаван
Снимка: Getty Images/Guliver

Предаденият турските власти бизнесмен Абдуллах Бююк, обвиняван за близък до организацията на Фетуллах Гюлен - ФЕТО, е завел дело срещу България в Страсбург, разкри самият той пред bTV.

Преди четири години екстрадицията му предизвика силен обществен отзвук. Днес той е под домашен арест, след като 40 месеца е бил в турски затвор. За себе си Абдуллах Бююк казва, че е бизнесмен. "Имам гривна, закачена за мен. И вкъщи - още едно устройство, което следи къде се разхождам", разказва Бююк.

България тихомълком е предала хора, правили скандални разкрития за турската власт

Двама турски граждани, поддържали акаунта на интернет феномена под името "Фуат Авни" в Twitter и чрез него провокирали редица скандали ...

По думите му, той дошъл в България в началото на 2016 г., за да открие фирма за интернет услуги. Дни по-късно е задържан. Българският съд отказва екстрадирането му по искане на Турция.

Малко след това обаче с него започнали да контактуват лица, които му казали, че работят за националната сигурност на държавата. "На мен ми казаха, че бюрото по миграция ще ми даде пребиваване и няма да имам проблеми", разказва Бююк.

След опита за преврат в Турция през юли обаче настъпва обрат.

"Този човек, с когото се срещах, ми се обади на 10 август. Аз се съгласих и когато отидох на мястото на срещата, видях, че ме чака полицейски служител. Задържаха ме и ме отведоха. Мисля, че тази моя екстрадиция категорично е незаконна. Поисках да говоря с моя адвокат, но отказаха. Иззеха ми телефоните. Опитаха се да ме накарат да подпиша един документ - на български. Нямах представа за какво става въпрос", твърди още Абдуллах Бююк.

Той заяви, че и до днес не знае каква е причината за извеждането му от България. Като официален мотив българските власти са посочили "невалидни документи".

Предадените на Анкара турци ще съдят България

Семействата на двама от предадените на Анкара турски граждани ще съдят България в Страсбург, съобщи bTV. Мъжете бяха задържани в среда...

Бизнесменът казва, че след като е задържан от турските власти, е подложен на изтезания от полицаите и бит.

Бююк е с обвинение за членуване в организацията на Фетуллах Гюлен. Отрича да я е финансирал, както и да е имал нещо общо с нея.

"Фетуллах Гюлен и неговата организация е обявена за терористична. Нашата съдебна власт разкри, че тя е организирала опита за преврат през 2016 г. Няма как да симпатизирам на такава организация. Не съм противник на нашия президент и на реда в нашата страна, нито съм бил против управлението в България. В момента съм предприел необходимото по съдебен път и тези институции, които са виновни за неправилното прилагане на законите, ще бъдат намерени и наказани", коментира Бююк.

Делото, за което той говори, е срещу България и е заведено в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

В началото на седмицата германското издание "Шпигел" писа, че бившият главен прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара и по този начин са нарушили международни конвенции и правни принципи. В материала за пример беше даден случаят с екстрадирането на Абдуллах Бююк през август 2016 г.

”Der Spigel”: Борисов е помагал на Ердоган в гоненията на негови противници

Разследване на ”Der Spigel” показва, че Бойко Борисов е помогнал на турския режим да преследва членове на опозицията. Преми...

В съобщение до медиите Сотир Цацаров отрече прокуратурата да има нещо общо с екстрадирането на Бююк.

На следващия ден след публикацията на "Шпигел" Борисов и Ердоган са провели телефонен разговор. Двамата са обсъждали стъпки за подобряване на двустранните отношения, както и регионални въпроси, според съобщение на турското президентство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика