Предконгресно: Коронадрама в БСП

6431
Предконгресно: Коронадрама в БСП
Снимка: БГНЕС

Извънредното положение и принудителната социална изолация се отразиха и на лидерската битка за председателския пост в БСП. Няма как пленумът да се събере на живо, тъй като здравният министър Кирил Ананиев не дава. Ето защо в партията зрее нов скандал, отбелязват медиите. Поводът е предложението на ръководството на БСП да няма заседание на Националния съвет, а решенията да се вземат на подпис.

До всички членове на пленума е разпратен проект, с който се определя графикът в партията след края на пандемията, пише в. "24 часа". Коронакризата отложи както прекия избор на лидер, който бе насрочен за 22 април, така и заседанието на юбилейния 50-и конгрес, което трябваше да е на 9 май.Но не би, поради извънредното положение.

Две нови дати предлагат от “Позитано” 20 - гласуването за лидер да е на 26 септември, а конгресът да се събере на 10 октомври. Графикът на отчетно-изборните събрания ще се възстанови след края на извънредната епидемична обстановка, те трябва да приключат до 16 август.

Нинова поиска вот на доверие от Националния съвет на БСП

Корнелия Нинова поиска вот на доверие от Националния съвет на БСП, заседание на който се провежда на "Позитано" 20, предаде БГНЕС. В м...

Някои партийци обаче изказват съмнение, че може да възникне нова епидемична обстановка, или здравният министър пак да обяви такава и събранията да се осуетят.

Като официална причина да вземат тези решения на подпис се посочва именно фактът, че епидемичната обстановка е до 14 юни. А за срока ѝ със заповед на здравния министър е забранено събирането на закрито на повече от 10 души. По този повод преди дни лидерката Корнелия Нинова е питала по телефона министър Кирил Ананиев дали може да заседава пленумът, който е около 180 души, но отговорът бил отрицателен.

От опозицията на Нинова обаче настояват да има заседание на Националния съвет на живо. “Тя е притеснена да ни събере, защото не е сигурна, че ще получи подкрепа за предлаганите от нея решения”, казват те.

В проекторешението обаче е записано, че Изпълнителното бюро ще свика пленума още през първата седмица след края на епидемията.

Красимир Янков: Сривът на доверие в БСП налага промяна в начина, по който функционира и се ръководи партията

"Още в първия ден на извънредното положение с изявление в НС алармирах, че е нужен конкретен кризисен и антикризисен план за всеки сект...

Опозицията се бори за свикване на заседание на настоящия 49-и конгрес, на което да бъде променен уставът и така да се върне старото положение - не пряк вот за лидер, а да се избира от делегатите. Затова и сега оспорват доколко ще е легитимно решение, взето на подпис.

Като аргумент, че вече има подобна практика, от “Позитано” напомнят, че при обявяването на извънредното положение през март НС на БСП реши именно на подпис да се спре временно партийната кампания. От пресцентъра пък разпространиха позиция, че решения по този начин са вземани и през годините, когато начело на партията бяха Сергей Станишев и Михаил Миков.

Вижте още:

Ананиев решава може ли да се свика пленум на БСП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика