Предстоящите промени в Изборния кодекс - ето какви са предложенията, обсъждани на Правна комисия

5635
Предстоящите промени в Изборния кодекс - ето какви са предложенията, обсъждани на Правна комисия
Снимка: БГНЕС

Депутатите в Комисията по правни въпроси в Народното събрание обсъждат шест внесени законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Представителите на правната комисия са тук не да защитават лични, семейни, бизнес или лобистки интереси, а да защитават обществения интерес. Това заяви председателят на Комисията по правни въпрос Радостин Василев от "Има такъв народ" в началото на пленарното заседание.

Председателят на парламента Ива Митева предложи в дневния ред да бъдат включени и двата проекта за решение за налагане на мораториум върху определени действия на Министерски съвет в оставка на Мая Манолова и Корнелия Нинова.

Предложението беше прието единствено за проекта на Нинова, който предвижда налагане на мораториум върху отдаването на концесии, продажбата и държавни и общински болници и назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50 процента държавно участие.

От своя страна коалицията "Демократична България" настоява за въвеждането на гласуване по пощата. Предвижда се този метод да се използва при провеждането на парламентарни, президентски и европейски избори, но не и при местните. Предвиждат се и промени за гласуването в чужбина.

От "Има такъв народ" също предлагат промени, свързани с възможността на българските граждани в Европейския съюз да гласуват.

"Демократична България" и ИТН предлагат да отпадне "смесеното" гласуване - с хартия и с машина в секциите с над 300 избиратели. Законопроектът на партията на Трифонов предвижда да има машинно гласуване и в секции в чужбина.

В законопроектите на ИТН, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" се предвижда изрично позволение за видеонаблюдение при отчитането на резултатите след края на изборния ден.

От коалицията "Изправи се! Мутри вън!" предлагат създаването на 32 МИР извън страната и въвеждането на активна регистрация за изборите.

Промени в Изборния кодекс ще разглежда на първото си заседание новата правна комисия

Комисията по правни въпроси към 45-ото Народно събрание ще проведе днес първото си заседание, предаде БГНЕС. Предстои депутатите от ком...

Предлагаме да бъде създаден изборен район в чужбина, чиято мандатност да се определя от броя гласували на последните избори от същия вид, обоснова предложението председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова по време на заседанието.

"Трябва да отпадне ограничението за страните нечленки на ЕС. Случаят с Великобритания е изключително показателен. Беше абсолютно неморално от наша страна на българите, които са в България", каза Мая Манолова. Тя припомни, че в качеството си на омбудсман е сезирала Конституционния съд с ограничаване на правата на българите зад граница.

"Предлагаме също така електронно, дистанционно гласуване за българите зад граница. То трябва да бъде въведено веднага за следващите избори", допълни още Манолова.

От "Демократична България" предлагат още промени, с които да се прилага дистанционно електронно гласуване.

От ГЕРБ-СДС внасят законопроект за промяна на изборната система от пропорционална към мажоритарна система при избор за народни представители за Велико Народно събрание.

Представителка на Има такъв народ очерта приоритетите пред партията

Ново правителство в старата сграда. Ние от Има такъв народ вече сме тук. Не знаем колко време новото НС ще продължи да заседава, но въ...

"Предвиждаме в промените в Изборния кодекс изборите в България да са мажоритарни, но категорично не подкрепяме гласуване по пощата, обяви представителят на групата Десислава Атанасова.

"Нашият законопроект достатъчно дълго време е обсъждан. Той е внесен в този мандат на Народното събрание, но преди това е внасян двукратно през преди около 5 години след проведен референдум, след заявени от близо 2.5 млн. български граждани намерения за промяна на избирателната система от смесена в мажоритарна. Колегите, които са били в предходни Народни събрания, а и новите имат вероятно политическа памет, знаят, че през 2016 г. ГЕРБ беше политическата партия, която внесе въпросите за разглеждане в Народното събрание, а впоследствие внесе и законопроект, касаещ промяна на изборната система по отношение на мажоритарния вот. Сега предлагаме законопроект, който считаме, че отговаря на очакванията на българските граждани", заяви още Атанасова.

"Предвиждаме изборите в България да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани едномандатни изборни райони", изтъкна още тя. По думите ѝ, мажоритарната изборна система е по-старата. "В повечето страни изборите са едномандатни. Избира се само един от кандидатите от избирателен район. Тъй кат мотивите са дълги няколко страници, убедена съм, че всички колеги са се запознали с тях. Бих искала да кажа още няколко изречения, за да не отнемам от времето на Комисията по правни въпроси.

По думите ѝ, ГЕРБ - СДС предвижда за произвеждане на изборите територията на страната да се раздели 234 едномандатни изборни райони и 6 извън страната, а РИК да се състоят от 13 членове, включително председател, заместник-председател и секретар.

"Всички 240 кандидати да бъдат предлагани за регистрирани само от една партия и коалиция и само в един едномандатен изборен район и както казах и в началото, изборите да бъдат в два тура, т.е. с абсолютно мнозинство да печели кандидатът, който ще бъде изцяло мажоритарният избор на българските граждани. От досега представените законопроекти, защото след като се представят и останалите, може би пак ще вземем отношение, категорично не подкрепяме гласуване по пощата. Смятаме, че по този начин тайната на вота ще бъде опорочена. Последният пример, който мога да дам беше с касираните избори през 2016 г. в Австрия", каза Атанасова.

Ива Митева: ГЕРБ ни предизвикват, несериозно е да се въвеждат мажоритарни избори само за една нощ

Ние не сме се отказали от мажоритарната изборна система, ние сме за нея, но не по този начин. Това заяви шефката на парламента и член н...

Ние сме за мажоритарна изборна система, но не е сериозно тя да се приема за една нощ, отговори председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ".

"Тук искам да цитирам проф. Герджиков, който казваше, че правенето на закони е изключително деликатна дейност, за която се изискват специални знания и висока правна култура. Това, което наблюдаваме в законопроекта, внесен за мажоритарна изборна система, показва на първо място непознаване на законодателната дейност и на второ място показва абсолютно непознаване какво значи мажоритарна изборна система. Тук има едно механично преписване на текстове.

Според нея, ГЕРБ предизвикват "Има такъв народ". "Ние сме за мажоритарна изборна система, но не по този начин, посочи тя.

Николай Хаджигенов и народни представители внасят проект за отмяна на чл. 158 от Изборния кодекс, който забранява регистрирането като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Разузнаване", Националната служба за охрана и Държавната агенция "Технически операции", държавните служители от Държавна агенция "Национална сигурност", съдии, прокурори и следователи.

Като последна точка Комисията ще обсъди въвеждането на партийна субсидия от 1 лев за действителен глас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика