Предварителни прогнози: ГЕРБ бие убедително БСП на евроизбори 2019

11690
Предварителни прогнози: ГЕРБ бие убедително БСП на евроизбори 2019
Снимка: БГНЕС

Изборите за новия Европейски парламент в България се печелят от партията на премиера Бойко Борисов – ГЕРБ. Това показват няколко вида екзит полове, тъй като все още е рано за каквито и да е официални резултати.

Дотук ГЕРБ взема между 29 и 33%, като разликата с БСП варира и в крайна сметка може да се окаже, че партията на Борисов печели и на практика, вземайки едно място от квотата на българските евродепутати повече. Припомняме, че България има 17 места в Европейския парламент. БСП се движи в границите на 23-25%, като разликата при тези диапазони ГЕРБ изглежда сигурна с един евродепутат повече от социалистите, най-вероятно 7 евродепутати. Всъщност БСП вероятно ще е с 5 евродепутати.

bTV обяви резултати минути преди 19:00 часа, а изборният ден свършва в 20:00 часа

Шокиращо или не bTV обяви предварителни прогнозни резултати - от екзит полове, за днешните избори за Европейския парламент още в 19:00 ...

Картината в България е и отражение на първите обявени резултати в ЕС изобщо - в Австрия. Там Европейската народна партия (ЕНП), в която влиза ГЕРБ, взема 7 депутатски места срещу 5 за Партията на европейските социалисти (ПЕС). Австрийската народна партия на Себастиан Курц дотук е с 34,50%, а австрийските социалисти вземат с 11% по-малко. В Германия положението е същото - християндемократите на Ангела Меркел вземат 28% (28 депутати) и печелят изборите, а втори се класират Зелените - с 22% (23 депутати). Христянсоциалистите са едва трети, с 15,50% (16 депутати), а "Алтернатива за Германия" са с 10,50% (8 депутати). Германските евродепутати са 96. "Винаги са го подценявали Борисов, това му е талантът", многозначително каза финансовият министър Владислав Горанов, който беше категоричен, че не вижда Бойко Борисов да се оттегли скоро: "Много дълго може да управлява джипа".

На трето място в България, без никаква изненада, е ДПС. Въпросът там е колко точно процента – засега партията на Ахмед Доган върви в рамките на 13,5 до 15%, което е както достатъчно голяма разлика от БСП, така и достатъчно голяма разлика от четвъртите в подреждането – ВМРО. Това най-вероятно значи 3 места. Партията на Каракачанов се движи в границите на 6,5 – 7,5%. Веднага след нея се нарежда коалицията "Демократична България", която за момента минава със съвсем малко границата от 5,8%, която отделя печелещите място в Европейския парламент от губещите. Демократите засега са с около 6%. Това значи, че и двете формации вземат по 1 място.

Вече стабилно под чертата, на първо място под нея, е "Воля" на Веселин Марешки, въпреки много сериозната предизборна кампания кампания. "Воля" върви между 3% и 4%. АБВ, която оглави "Коалиция за България", взема около 2% и въпросът е колко от тези гласове са дадени с мисъл, че се гласува за БСП. Припомняме, че многократно БСП отиваше на избори с марката "Коалиция за България", но АБВ я патентова и Столетницата не можа да направи нищо срещу това.

След АБВ се движат "Атака" и НФСБ, като там въпросът кой ще е по-напред ще се реши от десети на процента най-вероятно, но и двете формации дотук са под 1,5%. Интересни данни има за бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Според тях тя успява да изпревари и "Атака", и НФСБ. "Възраждане" също е в рамките, които дотук екзит половете дават на Иванчева.

Иначе към 17:00 часа, избирателната активност е 26,2%, което е с1,5% по-слабо от предишните избори за Европейския парламент.

НПО сигнализира за редица нарушения още преди старта на гласуването

Денят за гласуване на изборите за Европейски парламент в България едва е започнал, но вече има списък с нарушения - според сдружение "И...

Политически отзвук

През целия ден ГЕРБ и БСП подават сигнали за изборни нарушения, извършени от другата партия. Софийското звено на БСП подаде сигнали 23-та, 24-та и 25-та РИК (районна избирателна комисия), както и до ЦИК, като социалистите считат, че има нарушение относно работата на секционни избирателни комисии в 23-ти, 24-ти и 25-ти избирателен район т.е. в София, защото представителите в комисиите на „Воля” не се били явили и това повдига съмнение кой ще подаде протоколите от съответните комисии на РИК, тъй като това се прави от председател или зам.-председател, секретар и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции.

От ГЕРБ пък се оплакват от областния председател на БСП в Смолян Рабие Кьосева, която заплашвала, че при поправки в протоколите на СИК тя нямало да ги приеме в РИК. Има сигнал и как били извозвани хора с бял микробус в Ново село, а село Ясеновец, Разградско, гласоподавалите снимали попълнени бюлетини и ги показвали пред хора, чакащи ги отвън – за отчет.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък обеща, че „до изчерпване на количествата” ще продава за 1,99 лева на литър бензин А95 и дизела, защото цял месец бил заплашван.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика