Предварителни прогнози: ГЕРБ бие убедително БСП на евроизбори 2019

11690
Предварителни прогнози: ГЕРБ бие убедително БСП на евроизбори 2019
Снимка: БГНЕС

Изборите за новия Европейски парламент в България се печелят от партията на премиера Бойко Борисов – ГЕРБ. Това показват няколко вида екзит полове, тъй като все още е рано за каквито и да е официални резултати.

Дотук ГЕРБ взема между 29 и 33%, като разликата с БСП варира и в крайна сметка може да се окаже, че партията на Борисов печели и на практика, вземайки едно място от квотата на българските евродепутати повече. Припомняме, че България има 17 места в Европейския парламент. БСП се движи в границите на 23-25%, като разликата при тези диапазони ГЕРБ изглежда сигурна с един евродепутат повече от социалистите, най-вероятно 7 евродепутати. Всъщност БСП вероятно ще е с 5 евродепутати.

bTV обяви резултати минути преди 19:00 часа, а изборният ден свършва в 20:00 часа

Шокиращо или не bTV обяви предварителни прогнозни резултати - от екзит полове, за днешните избори за Европейския парламент още в 19:00 ...

Картината в България е и отражение на първите обявени резултати в ЕС изобщо - в Австрия. Там Европейската народна партия (ЕНП), в която влиза ГЕРБ, взема 7 депутатски места срещу 5 за Партията на европейските социалисти (ПЕС). Австрийската народна партия на Себастиан Курц дотук е с 34,50%, а австрийските социалисти вземат с 11% по-малко. В Германия положението е същото - християндемократите на Ангела Меркел вземат 28% (28 депутати) и печелят изборите, а втори се класират Зелените - с 22% (23 депутати). Христянсоциалистите са едва трети, с 15,50% (16 депутати), а "Алтернатива за Германия" са с 10,50% (8 депутати). Германските евродепутати са 96. "Винаги са го подценявали Борисов, това му е талантът", многозначително каза финансовият министър Владислав Горанов, който беше категоричен, че не вижда Бойко Борисов да се оттегли скоро: "Много дълго може да управлява джипа".

На трето място в България, без никаква изненада, е ДПС. Въпросът там е колко точно процента – засега партията на Ахмед Доган върви в рамките на 13,5 до 15%, което е както достатъчно голяма разлика от БСП, така и достатъчно голяма разлика от четвъртите в подреждането – ВМРО. Това най-вероятно значи 3 места. Партията на Каракачанов се движи в границите на 6,5 – 7,5%. Веднага след нея се нарежда коалицията "Демократична България", която за момента минава със съвсем малко границата от 5,8%, която отделя печелещите място в Европейския парламент от губещите. Демократите засега са с около 6%. Това значи, че и двете формации вземат по 1 място.

Вече стабилно под чертата, на първо място под нея, е "Воля" на Веселин Марешки, въпреки много сериозната предизборна кампания кампания. "Воля" върви между 3% и 4%. АБВ, която оглави "Коалиция за България", взема около 2% и въпросът е колко от тези гласове са дадени с мисъл, че се гласува за БСП. Припомняме, че многократно БСП отиваше на избори с марката "Коалиция за България", но АБВ я патентова и Столетницата не можа да направи нищо срещу това.

След АБВ се движат "Атака" и НФСБ, като там въпросът кой ще е по-напред ще се реши от десети на процента най-вероятно, но и двете формации дотук са под 1,5%. Интересни данни има за бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Според тях тя успява да изпревари и "Атака", и НФСБ. "Възраждане" също е в рамките, които дотук екзит половете дават на Иванчева.

Иначе към 17:00 часа, избирателната активност е 26,2%, което е с1,5% по-слабо от предишните избори за Европейския парламент.

НПО сигнализира за редица нарушения още преди старта на гласуването

Денят за гласуване на изборите за Европейски парламент в България едва е започнал, но вече има списък с нарушения - според сдружение "И...

Политически отзвук

През целия ден ГЕРБ и БСП подават сигнали за изборни нарушения, извършени от другата партия. Софийското звено на БСП подаде сигнали 23-та, 24-та и 25-та РИК (районна избирателна комисия), както и до ЦИК, като социалистите считат, че има нарушение относно работата на секционни избирателни комисии в 23-ти, 24-ти и 25-ти избирателен район т.е. в София, защото представителите в комисиите на „Воля” не се били явили и това повдига съмнение кой ще подаде протоколите от съответните комисии на РИК, тъй като това се прави от председател или зам.-председател, секретар и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции.

От ГЕРБ пък се оплакват от областния председател на БСП в Смолян Рабие Кьосева, която заплашвала, че при поправки в протоколите на СИК тя нямало да ги приеме в РИК. Има сигнал и как били извозвани хора с бял микробус в Ново село, а село Ясеновец, Разградско, гласоподавалите снимали попълнени бюлетини и ги показвали пред хора, чакащи ги отвън – за отчет.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък обеща, че „до изчерпване на количествата” ще продава за 1,99 лева на литър бензин А95 и дизела, защото цял месец бил заплашван.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика