Преговорите за социална политика: Без пипане на пенсиите, безплатни детски градини и премахване на ТЕЛК

12505
Преговорите за социална политика: Без пипане на пенсиите, безплатни детски градини и премахване на ТЕЛК
Снимка: iStock/Guliver

Продължават преговорите за политиката, която ще води бъдещия кабинет. Днес "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България" разискват социалната политика.

Те се обединиха около това, че чрез бюджета за 2022 година трябва да се гарантира, че пенсионерите от 1 януари догодина няма да получават по-ниска пенсия от тази, която получават в момента. Минималната заплата занапред ще се определя като процент от средната, а обезщетението за майчинство през втората година за 2022 г. ще е колкото минималната заплата. 

В идеите на част от партиите заляга въвеждането на краткосрочни антикризисни мерки. Други акцентират върху необходимостта от засилване на контрола в социалната система, премахване на ТЕЛК решенията и безплатни детски градини.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който води разговорите, направи предложение е социални помощи да не се дават на лица, които не са трудоспособни.

"Ако някой може да работи, той трябва да работи, а не да разчита на социални помощи", каза Василев. Второто му предложение е да се въведат големи глоби и криминализиране на доплащането на ръка над официално декларираните заплати, като те ще важат не само за работодателите, а и за счетоводителите, които обслужват тази практика, и за самите лица.

Най-активни в дискусията по различните предложения бяха БСП и ИТН, като между тях бяха и основните разминавания. Включена в експертната група на левицата, Емилия Масларова, социален министър в правителството на Сергей Станишев, взе отношение по всички теми.

Сред партиите има единодушие, че минималната заплата трябва да бъде процент от средната. ИТН предложи тя да е 50% от средната.

Партиите предлагат в срок от шест месеца да се направи пълен анализ на пенсионната система с цел справедлива индексация на пенсиите и създаване на нов механизъм на актуализация, който е устойчив във времето.

Отново бяха обсъдени предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход за 2018 г., както и актуализация на всеки пет години, която иска ИТН.

Как преминаха преговорите

Първи думата взе Георги Гьоков, който призова стига до наддаване между партиите.

Според него 120-те лв. добавка на всички пенсионери трябва да бъде запазена до края на извънредната обстановка. Към момента решението е тя да се отпуска до края на годината, тъй като от Коледа влизат в сила редица увеличения - на минималната пенсия, на максималната, на социалните, както и преизчисление на всички пенсии с по-висок коефициент за всяка година действителен осигурителен стаж.

Левицата не се отказва и от искането си да се преизчислят пенсиите с по-съвременен осигурителен доход - за 2018 г., тъй като предвиденото сега увеличение е справедливо, но ще увеличи разликите между старите и новите пенсии, които и без това са в рамките на 3-4 пъти. БСП потвърждава и искането си пенсионерите под линията на бедност да бъдат подпомогнати до нея през социалната система, както и да продължи да се увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула.

"Еми, прощавай, но не говорим тук за бюджета на САЩ", отговори шеговито Мика Зайкова от ИТН.

Георги Гьоков поиска редица антикризисни мерки като възможност за отложено плащане за хора, които не могат да си платят наведнъж битовите сметки, енергийни помощи и др.

В програмата на БСП са и други отдавна предлагани мерки като безплатни детски градини, обвързване на втората година майчинство с минималната заплата. Левицата иска и безплатни лекарства за деца до 14 г. - нещо, което бе обсъждано и на здравните преговори.

ИТН е "за" увеличение на вноската за втория стълб

"Има такъв народ" започна своето изложение с предложения за спешни мерки в подкрепа на хората. Партията предлага да се въведе специална линия на енергийна бедност. Интересна е идеята, изложена от Теодора Пенева (кандидат за социален министър във втория проектокабинет на ИТН,) за подпомагане на родителите - това да става под формата на потребителска помощ в размер на 24 минимални заплати за новородени и отглеждани в България деца разсрочена в период от 7 години.

ИТН иска да се направи преглед и оценка на всички антикризисни мерки, за да се знае дали този пакет е покрил нуждите на гражданите, дали има нужда от браншово разделение и пр. На тази база може да се направи разработка на по-ефективен антикризисен план, смята Пенева.

Мика Зайкова поиска цялостна пенсионна реформа, преразглеждане на категориите за пенсиониране, за да не изтичат безсмислено средства за ранно пенсионери на фона на съвременните технологии в работата.

"Зайкова повдигна въпроса и за минималната заплата, като подкрепи заложеното в проектодиректива на ЕК обвързване на минималното плащане със средната заплата. Идеята там е минималната заплата да е 50% от средната за съответната страна. Минималната пенсия трябва да приближи в средносрочен план издръжката на живот, а не да я ориентираме по линията на бедност", коментира още Зайкова.

ИТН също се обяви за увеличение на максималния осигурителен доход, като коментарът на Мика Зайкова тук бе: "3000 лв. обрича сегашните работещи със заплати по 10-20 хил. лв. на бедност".

Преговорите за "Вътрешна сигурност": Реформа на МВР и ново Министерство на бедствията и авариите

Пълна ревизия на Министерството на вътрешните работи, нов закон за МВР и създаване на Министерство на бедствията и авариите. Около тези...

ДБ поиска премахване на ТЕЛК

Да се отдели бюджетът за възрастните хора, който сега е разделен между пенсионната и здравната система, предлага "Демократична България". Това, според тях, ще повиши качеството на социалните услуги.

Партията предлага отделяне на дългосрочните грижи за хора с увреждания, хронични заболявания и възрастни в самостоятелен осигурителен риск - това означава нова осигуровка. Владислав Панев окачестви като позитивна идеята на ИТН за увеличаване на дела на втория стълб. 

Системата за ТЕЛК да бъде премахната, а на нейно място да се въведе международна система за функциониране на човека, предложи още "Демократична България". Формацията поиска и изготвяне на пътна карта за уязвимите групи и съответните социални услуги. Работодателите пък да бъдат насърчавани да наемат хора с увреждания чрез поемане на част от осигуровките, както и да водят курсове по преквалификация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика