Премиерът: Намерихме нещо повече от хаос – системен безпорядък и липса на правила

3460
Премиерът: Намерихме нещо повече от хаос – системен безпорядък и липса на правила
Снимка: БГНЕС

Това, което заварихме, е хаос и колкото повече работим и се заравяме в секторите и проблемите откриваме, че дори е повече от хаос - един системен безпорядък и липса на правила. Това заяви служебният премиер Стефан Янев при представянето на отчета от дейността на служебното правителство през първия месец на управление.

В представянето участват още вицепремиерите Гълъб Донев и Атанас Пеканов, и министрите Асен Василев, Кирил Петков, Стойчо Кацаров и Бойко Рашков.

"Ние нямаме комфорта за толеранс от 100 дни. Искаме да покажем причините, изкарали много хора на площадите миналата есен, и стремежът им за промяна", посочи Янев. Затревените, източени язовири е метафора за положението във всички сектори, каза още той.

Служебният премиер подчерта, че полагат основите на нов стил на управление - принципите за прозрачност и отчетност пред обществото и без толериране на никой.

По отношение на подготовката на изборите на 11 юли служебният министър заяви, че правителството е направило всичко възможно ЦИК да вземе информирано решение за безпроблемно протичане на изборния процес. "По осигуряване на вота в чужбина организирахме среща с производителя на машините. Това се оказа добър ход, защото ЦИК може информирано да вземе решение за доставката на 1500 машини за гласуване", каза Янев.

"Дори култура и образование са обрасли с негативи, които трябва да показваме на обществото и да решаваме после", коментира още премиерът.

Социална политика

"Основната цел на социалното министерство е насочена с грижа и мисъл за гражданите на България. МС прие решение за продължаване на добавката от 50 лв. към пенсията на 2 милиона и 88 хиляди пенсионери. Скоро ще приемем и решение за увеличаване с 5% на пенсиите на 1.245 млн. пенсионери, с което ще бъдат освъременени пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г.", посочи социалният министър Гълъб Донев.

Той отчете продължаване на грижата за хората, живеещи под линията на бедност, на патронажната грижа на най-нуждещите се, както и на програмата за топъл обяд, на която половината ресур е изчерпан, но ще стигне до края на 2021. "Работим за запазване бизнеса и заетостта - безработицата намалява, към днешна дата тя е 37% по-ниска на годишна база и е около 5.4%, нараства и заетостта", коментира още той.

По думите му българската икономика вече е в етап на възстановяне и подем, като кабинетът продължава също и с подпомагането на бизнеса и заетостта в лицето на програмата "60/40".

Икономика 

В Министерството на икономиката разделихме дейността в две направления - дейности по прозрачност и дейности за икономически растеж, отчете Кирил Петков. Той припомни разкритията за раздадените от ББР 1 млрд. лв. на 8 фирми, както и изпразнените, но ремонтирани по документи язовири. "Сменихме устава на ББР така, че да няма вече кредити по-големи от 5 млн. лв. Очаквам комисиите за прозрачност и контрол да променят работата в ДКК и Българската агенция за експортно застраховане", каза Петков.

Здравеопазване

"Ковид е проблемът, който прави тежка работата на здравния министър. Лошите резултати от пандемията у нас се дължат както на недоброто състояние на здравната система, така и на лошото управление на кризата. Страната ни беше последна по брой тестове, първа по смъртност, последна по ваксинация. Нямаше нито едно сериозно епидемиологично проучване, нямаше план за лечение на ковид. Това бяха първите задачите, с които се заехме", започна изложението си министър Стойчо Кацаров.

Той отчете, че е променил логистиката за снабдяване с ваксини, за да не се редят личните лекари на огромни опашки, възложил е серия от проучвания и е дал приоритет на ваксинацията на възрастните хора. "Това не бе изведено като приоритет, но имам добра новина - над 400 хил. възрастни хора над 60 г. са се ваксинирали за този период (на служебния кабинет - бел.ред), колкото горе-долу бе техния брой и от началото на имунизацията", коментира здравният министър. Сред свършената работа на екипа му той открои това, че сме сред първите страни, успели да утвърдят новия сертификат за ваксинация, оправянето на грешките в над 5000 грешни сертфиката, изготвянето на единен протокол за диганостика и лечение на коронавирус, който ще е готов идната седмица и др.

"Опитваме се адхок да огранизираме здравна информационна кампания, каквато нямаше. Правим корекции в противоепидемичните мерки, държейки сметка за броя на новозаразените. Намалелият им брой може да направи така, че в скоро да влезем в зелената зона според критериите на ЕК", посочи той.

Стефан Янев: Не овладяваме, а освобождаваме държавата

Големият въпрос е защо ние допуснахме да има такъв тип корупция, защо се налага отвън да ни се показва, а не ние да решим своите собств...

Министър Кацаров накратко спомена и за новия курс към промяна в модела на здравеопазването у нас. "Има видими грешки в системата, които могат бързо да бъдат отстранени. Постигнахме съгласие с НЗОК и БЛС за незабавно започване на преговори за промени в условията и реда за оказване на медицинска помощ, за да се оправят недъзите в системата и да се подобри обслужването на пациентите", посочи той. Сред промените, които ще направи той, е и създаването на нова дирекция в МЗ за правата на пациента.

Финанси

Служебният финансов министър Асен Василев акцентира върху липсата на контрол при възлагането и изпълнението на обществените поръчки и харченето на обществени средства. "Затегнахме контрола по отношение на т.нар. инхаус поръчки. За последните 4 години не е спазвал Закона за обществените поръчки - половината държавен ресурс е минавал през непрозначните инхаус поръчки. Използвала се е вратичка в закона за спешни и неотложни случаи", каза Василев.

Той отново увери, че инхаус поръчките ще бъдат публикувани, а с Министерство на правосъдието се работи по решение на МС, което силно да ограничи тази ппрактита. Държавната финансова инспекция проверява т.нар огледални договори, където държавна структура възлага на свое подразделение договор за изпълнение, а то го превъзлага на частни подизпълнители в нарушение на първоначалния договор и така се заобикаля ЗОП.

Василев съобщи още за установен голям теч на публичен ресурс при закупуване на горива за отопление. В обществените поръчки са залагани горива с висок акциз, но са купували с нисък. В резултат на това 300 лв. на тон са текли в нечии джобове, каза Василев. По думите му МС е приел решиние, с което този теч е прекратен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика