Президентът Радев призова сънародниците ни в САЩ да се върнат

4716
Президентът Радев призова сънародниците ни в САЩ да се върнат
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се срещна с българската общност в Ню Йорк, ден преди да започне участието му в 74-ата Генерална Асамблея на ООН. Държавният глава отправи покана към сънародниците ни за връщане в страна и заяви, че България се развива, но въпросът е каква е скоростта на промяната, съобщи кореспондентът на БНР в Ню Йорк, цитиран от БГНЕС. 

Пред около 60 души в залата на Генералното консулство в Ню Йорк Радев поздрави присъстващите с Деня на независимостта и подчерта постиженията на сънародниците ни в една изключително конкурентна среда.

Радев: Справедливост, развитие, европерспектива - това е независима България

На 22 септември 1908 г. с достойнство и дързост българската държава зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. З...

„Това, което вие вършите тук популяризира и издига авторитета на България, повишава инвестиционното доверие към вашата страна. Знам, че много от вас работят и за привличане на още инвестиции към България, издигате и популяризирате българската култура, българското изкуство“, каза държавният глава.

Президентът отправи покана за връщане в страна и заяви, че България се развива, но отбеляза, че въпросът е каква е скоростта на промяната. И даде за пример други постсоциалистически страни, които са с по-добри показатели.

Радев говори и за нуждата от повече служители в представителствата на България в Америка като обоснова това с увеличаващия се брой българи зад Океана.

След речта на президента, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, която придружава Радев, заяви:

„Служителите на Министерството не са се променили от 1980 г., ако се не лъжа, а пък българите зад граница са много повече от тогава. Но това, което се опитваме да направим и правим е, чрез промяна на законодателството и новите технологии да предоставим по-добро обслужване не само след увеличение бройката на хората, защото тези хора се плащат от данъците на хората в България“.

Президентът ще участва в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН

От 22 до 26 септември президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение в Ню Йорк, САЩ. Държавният глава ще ръководи българската дел...

В изказването си Радев засегна и темата за даване право на българи по рождение, придобили двойно гражданство да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент.

По въпроса за визите за Америка бе изтъкнато, че премахването им ще бъде знак, който съответства на стратегическите отношения със САЩ.

Днес българският държавен глава се включва в среща на върха, с която ООН поставя на преден и централен план въпросите на климата. На форума ще бъдат обсъдени мерки за насърчаване на изпълнението на целите на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. По същото време ще се проведе и събитие на високо равнище, посветено на защитата на религиозните свободи, домакин на което е президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Заради това събитие, по информация на американски медии, Тръмп няма да уважи срещата на върха за климата. Президентът Радев ще се включи и в двете събития.

По време на посещението си българският държавен глава ще направи изказване в рамките на панела на високо равнище, организиран от ЮНЕСКО и посветен на темата за бъдещето на образованието. Румен Радев ще участва в Глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика