Президентът сезира Конституционния съд за част от държавния бюджет

3117
Президентът сезира Конституционния съд за част от държавния  бюджет
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) за разпоредби от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., които са в разрез с конституционните принципи на социалната и правовата държава, съобщиха от президентската пресслужба.

Все пак, за да не забави действието на бюджетния закон от началото на 2019 г., президентът обнародва Закона за държавния бюджет на Република България, въпреки несъгласието с някои положения в него.

Правителството на практика реши да не работи дългосрочно за по-добри пенсии

Парите, събрани в Сребърния фонд, ще продължат да си стоят на депозит в БНБ, без да носят никаква печалба от инвестиции. Това реши прав...

Жалбата пред КС е заради решението средствата от концесията на Летище София да не отиват в Сребърния фонд (Фонда за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система). Правото на пенсионно осигуряване би останало просто една декларация, ако държавата не създава гаранции за неговото упражняване, казва Радев.

"Социалната държава трябва да приема закони, които да стабилизират тази система. Ограничаването на приходоизточниците на Фонда поставя под съмнение дългосрочното изпълнение на неговото предназначение – да гарантира стабилността на пенсионната система. Така законодателят се отклонява недопустимо от принципа на социалната държава и застрашава упражняването на едно конституционно гарантираното право на гражданите", заявява Радев.

От 2012 година парите в Сребърния фонд стоят на депозит в БНБ и не се инвестират, за да се увеличат. По закон до 70% от средствата могат да се инвестират в акции на страни - членки на ЕС, до 30% в акции на трети страни и до 30% в облигации. А във фонда влизат парите от приватизация, от концесии, както и 25% от излишъка в бюджета, ако има такъв.

Има обаче уловка – как със "счетоводни хватки" да не се попълва фондът. Това става, като например при приватизация приватизираното държавно дружество първо да отива в портфолиото на Държавната консолидационна компания (ДКК), след това ДКК ги продава, а приходите изплаща на бюджета като дивидент т.е. не говорим за приходи от приватизация – поне формално. Практиката беше възприета по времето на Симеон Дянков, а в Закона за бюджет 2018 директно беше заложено парите от бъдещата концесия на Летище София да не отиват в Сребърния фонд, както би трябвало.

Парите ни за пенсии в Сребърния фонд се топят

Парите в Сребърния пенсионен фонд се топят, вместо да се умножават. Причините са три - инфлация, отрицателни лихви и пресъхващи приходи...

В искането се оспорва и въвеждането на упражненото право на пенсия като несъвместимост със заемане на длъжност за държавен служител. Реализирането на едно конституционно право, което не влияе негативно върху безпристрастното и законосъобразно изпълнение на държавната служба в обществен интерес, не може да направи едно лице негодно да е държавен служител.

"Приетата уредба създава неравно третиране в зависимост от основанието за пенсиониране и засяга придобити права, в нарушение на принципите за равенство пред закона и правовата държава. Това законодателно решение не позволява да се отчетат потребностите в различните администрации. Създава се опасност за изпълнението на публични функции, за които след задължителните според закона уволнения може да не се намерят професионално подготвени кандидати", смята президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com