Приеха промени за реда за изплащане на втора пенсия на първо четене

3519
Приеха промени за реда за изплащане на втора пенсия на първо четене
Снимка: iStock/Guliver

Мнозинството в парламента прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с което се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб. Управляващите гласуваха „за“ внесените от Министерски съвет промени, а депутатите от БСП и ДПС се въздържаха.

Законопроектът обаче получи много сериозни критики в становище на Комисията за финансов надзор (КФН). На 34 страници, подписани от председателя на комисията Бойко Атанасов, законопроектът на МС получава ясно неодобрение. От тях става ясно, че осигурените ще носят голяма част от инвестиционните рискове, но няма да получат в замяна на това справедлив дял от евентуална положителна доходност. Според КФН ще има проблем и с контрола над дейността на пенсионните дружества.

Червен депутат попита защо законопроект за близо 18 млрд. лв. се вкарва на пожар

Кодексът за социално осигуряване за близо 18 млрд. лв. се внася на пожар и се претупва. Това заяви депутатът от БСП проф. Румен Гечев ...

Предвидено е всеки да може да поиска преизчисляване на пенсията си веднъж годишно, ако междувременно са се натрупали нови средства в партидата. “Този текст трябва да се съгласува с актуализирането на пенсията, така че преизчисляването с допълнителните вноски на лицето да не служи за компенсиране на загуби в резултат на ниска доходност под техническата лихва”, предупреждава комисията. Тук също предложеното от нея решение е да се допълни, че при преизчисляването на пенсионното плащане не може да се намалява неговият първоначален, вече актуализиран или преизчислен размер.

КФН е възмутена и от идеята за изплащането на пенсиите дружествата да могат да събират нова такса, изчислена върху стойността на нетните активи на съответния фонд, до 0,5% годишно. Това според комисията ще позволи на дружествата да събират таксата и в случаите, когато не е постигната положителна доходност при управлението на фондовете.

С новите текстове се предвижда въвеждането на три вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове: пожизнена пенсия за старост, разсрочено и еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида на всеки осигурен.

Планира се пожизнена пенсия за старост да се изплаща, когато размерът на средствата по партидата на осигуреното лице позволява отпускането ѝ в месечен размер не по-малък от 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Разсрочено изплащане ще е възможно тогава, когато средствата по партидата са недостатъчни за отпускането на пожизнена пенсия за старост, но надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Социалната комисия в НС прие промени в Кодекса за социално осигуряване

Парламентарната социална комисия одобри с гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесения от Министерския с...

Еднократно изплащане на средствата се предлага в случай, че пенсионните спестявания на осигурения в универсален пенсионен фонд са по-малки от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст или под 900 лева.

Разисквания

От БСП коментираха, че законпроектът се внася на пожар в последния момент. Депутатът от левицата Румен Гечев посочи, че става дума за близо 18 милиарда лева, които се уреждат с него.

Хвърлихте ни лобистки проект за почти 18 млрд. лв. и искате за няколко часа да поемем цялата отговорност за нещо, което трябва да се обсъжда с месеци, обвини управляващите Румен Гечев

Проектът защитава единствено интересите на частните пенсионни фондове, а не интересите на българските пенсионери. КФН ви казва, че се дават неправомерни права за свободно разпореждане с активите на частните пенсионни фондове", изброи забележките депутатът. "Интересите трябва да бъдат балансирани, оттеглете закона, преработете го, Министерският съвет и КФН да се разберат и тогава ни предложете проектозакон, който наистина е съгласуван", призова той.

Хасан Адемов: Промените за пенсиите се внасят в 12 без 5 и по бързата писта

В пленарната зала влизат за обсъждане промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО) за втората пенсия. ДПС и БСП се въздържаха пр...

Председателят на Социалната комисия Хасан Адемов от ДПС коментира, че не става дума за 18 млрд лева, а за над 3 милиона души, които засяга изплащането на пенсиите от втория стълб.

Нямаме време да сменяме философията на закона, обясни  Хасан Адемов. И той обвини управляващите, че са внесли законопроекта в 12 без 5 и директно заяви, че нарочно са го крили до последния момент, за да може "дискусията да бъде загърбена и пенсионерите да бъдат недоволни от това, което се случва, на по-късен етап".

Адемов разкри, че публикуваните сега забележки на КФН са обсъждани в няколкото работни групи и са отхвърлени, а окончателният вариант е одобрен и от Министерството на финансите, и от комисията. "В състава на тези работни групи влизат експерти от рода на проф. Нено Павлов, проф. Христосков, проф. Шопов, доц. Бисер Петков, те разбират от капиталови схеми, така че аргументът, че само пенсионните дружества са подготвяли законопроекта, не е основателен", каза депутатът.

Действително има теми, по които не е постигнато съгласие, но постигането на баланс е въпрос на отстъпки, заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ в първи коментар на управляващите за становището на КФН.

"Поздравления, г-н министър, че проявихте смелост да дойдете в залата, защото сте оставена сама", обърна се към Деница Сачева депутатът Драгомир Стойнев (БСП) и настоя в залата да дойде и финансовият министър Кирил Ананиев. "Този законопроект е готов от 2 години и вие трябваше да се разберете с КФН. Очевидно комисията има съмнения в управлението на тези фондове. Не дай си боже да стане нещо след години, тя ще каже - ето ни становището, а вие не го приехте. Вината ще бъде не само ваша - на ГЕРБ и Патриотите, но за съжаление ще бъде и на целия парламент. Регулаторният орган най-добре познава финансовото състояние на дружествата и когато ви казва променете философията, вие оставяте проблема да не бъде решен", обвини Стойнев. "Не сте намерили устойчиво решение за нито един проблем, хората са си давали парите и искат да имат стабилност, но вие само замитате проблемите, а последствията са за българските граждани", заключи той.

Водата, парното и пенсиите най-много измъчват българите

Водата, парното и пенсиите мъчат най-много българите, писали до омбудсмана през 2020 г. Изминалата година над 13 200 граждани са подал...

ГЕРБ не само не участва в дискусията, но и няколко пъти се налагаше председателстващият Валери Симеонов да прави забележки на Даниела Дариткова и компания да престанат да вдигат шум и да говорят от местата си.

Когато взе думата, социалният министър Деница Сачева не пое никаква вина за случващото се, d обвини БСП за създадената бъркотия със становището на КФН. Сачева припомни, че по искане на левицата бе задължена да предложи законопроект за фазата на изплащане до 31 декември 2020 г. "Нямаше как да се започне ново съгласуване и обществено обсъждане на становището на КФН, тъй като трябваше да бъде спазен този срок", заяви министърът, но не обясни защо законът се мотае от 3 години. 31 декември 2020 г. не може да бъде проблем на БСП, тъй като тази година започва първото по-масово пенсиониране с две пенсии и това бе последният възможен момент ГЕРБ да предложи законопроект за регламентиране на фазата на изплащане.

"Интересите на хората са изцяло защитени - гарантирани са брутните им вноски във втория стълб, но имат възможност и да се прехвърлят в НОИ. Две пенсии категорично са повече от една", обяви социалният министър. Според нея хоризонт за промени има до края на 2025 г., в какъвто срок според законопроекта ще бъде направен преглед на предлаганите продукти от универсалните фондове, на механизма за тяхната актуализация и на адекватността на предвидените резерви.

Аргументите на лицето на КТ Подкрепа Ваня Григорова срещу законопроекта вижте в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика