Проф. Анастас Герджиков можел да предложи много мерки за КОВИД, но кашата я забъркал друг

11416
Проф. Анастас Герджиков можел да предложи много мерки за КОВИД, но кашата я забъркал друг
Снимка: БГНЕС

Ваксиниран съм срещу коронавирус още от януари. Направих всичко възможно всички университетски преподаватели и учители да се ваксинират. Правителството действа панически – не знам защо хората в правителството не се съветват с тези, които изпитват мерките, коментира кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, подкрепен от коалицията ГЕРБ-СДС

Идеята, че ако не въведем зелен сертификат веднага, трябва да затворим, е несъстоятелна. Има и други мерки, продължи Герджиков, но не каза поименно какви извън призива да има кампания. Вместо това уточни, че като имаме малко ваксинирани, зеленият сертификат е нерелевантен. "Аз мога да ви предложа нови мерки", каза проф. Герджиков пред bTV, но добави, че първо трябва да бъдат поправени грешките. "Не ме карайте да намирам изход от ситуация, която друг забърка", добави той, коментирайки и цената на тока като друг пример от вида на този с коронавируса. По думите му, той щял да намери общ език с Брюксел – Радев опитал, но не могъл. А за тока можело да се осигури достатъчно електроенергия на пазара, да се спре износа, да има помощ за домакинствата.

Проф. Герджиков: Неадекватните реакции на управляващите поставят на риск живота и здравето на пациентите

Бездействието на служебния кабинет и на Румен Радев създаде силно обществено напрежение и хаос в държавата. Това заяви в Смолян кандида...

"Г-н Радев е в някаква шизофренна ситуация", продължи проф. Герджиков – според него сегашният президент се държал сякаш няма нищо общо със служебното правителство, а на 24 октомври го викнал заради КОВИД мерките. Който е назначил това правителство, трябва да му търси отговорност, категоричен е той.

Най-важни и най-спешни са следните неща – президентът трябва да се захване незабавно с това да бъде олицетворение на единството на нацията. Президентът трябва да е надпартийна фигура, да може да протегне ръка на всички, за да може партиите да създадат мнозинство в парламента и да има правителство. Има как президентът да обедини партиите около определени идеи. Това заяви проф. Анастас Герджиков.

Върховенството на правото, икономиката на знанието, темата с енергетиката, темата с боеспособността на армията – това са основни теми за президента, според проф. Герджиков. Той подкрепи и Зелената сделка, но не можело да има ток без "Марица Изток".

"Бях готов да се откажа, защото имах и други, по-интересни неща да правя. Президентът де факто е под домашен арест, не знам дали си давате сметка", призна проф. Герджиков, който обясни, че тогава образователният министър от третото правителство на ГЕРБ Красимир Вълчев го убедил, че моментът е много важен и след като ГЕРБ са му дали подкрепа, се съгласил да се състезава.

И Герджиков против "зелените сертификати", поиска да се върне НОЩ

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков настоява служебният кабинет, назначен от Румен Радев да отложи въвеждането на зелените ...

Президентът е водач – ако се събираме много пъти, ако търсим допирните точки, ще има положителен резултат, е веруюто на проф. Герджиков. По думите му, той търси на първо място дясното, но нямало да бъде непочтителен към лявото и по-малките партии. "Моята задача ще е да убедя политиците да се обърнат към дневния ред на хората", каза проф. Герджиков. Той обаче е твърдо против президентска република, но можело да се засили възможността при налагане на президентско вето върху закони - да трябва квалифицирано мнозинство в парламента за преодоляване на такова вето.

За финал Герджиков зае следната позиция - ако Северна Македония не спазва Договора за приятелство и сътрудничество, няма как да споделя европейските ценности. Затова ЕС всъщност трябвало да принуди Северна Македония да спазва тези ценности - като например правата на българите там и да няма преиначаване на историята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика