Проф. Габровски избрал сам министрите си, не се е консултирал с Борисов

4988
Проф. Габровски избрал сам министрите си, не се е консултирал с Борисов
Снимка: БГНЕС

Екипът е почти напълно готов и то с хора, които смятам, че до един са високи професионалисти с добри имена. Това каза кандидат-премиерът, излъчен от ГЕРБ-СДС, професор Николай Габровски в предаването "Панорама" по БНТ.

След приключването на кръга от срещи с парламентарните групи кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател обясни, че неговата задача е била да осъществи гражданска инициатива, показвайки че в обществото има хора, които се интересуват от това, което се случва, и са силно обезпокоени, но все пак са готови да направят крачка за решаването на проблемите. "Много съм доволен от проведените консултации с "Демократична България", "БСП за България". ДПС и "Български възход". Въпреки всичко хората дойдоха на срещата. Това означава, че има отворена врата за диалог", обясни той.

Томислав Дончев: Проф. Габровски ще избере ексклузивно експертите си

"Не искаме уговорки зад кьошетата. Тайно гласуване най-вероятно ще доведе до избора на кабинет, но това оставя лош политически вкус". Т...

ОЩЕ: "Допирни точки" и уважение без подкрепа: Първи разговори за кабинет на Габровски и нито крачка напред (ОБЗОР)

Габровски изрази надежда, че когато стане ясно кои лица ще участват в бъдещия кабинет и когато се осъзнае, че действа принципът за професионализъм и присъствие на имена, отдалечени от партийното говорене, ще надделее разумът и първият мандат ще се реализира.

Въпреки че Габровски изрази становище, че има по-голяма вероятност да се реализира първият мандат отколкото следващите, той не отхвърли възможността да се съгласи да бъде предложен за кандидат-премиер за третия мандат от друга политическа сила, но при условие, че се спазват същите принципи - пълна свобода за избор на екип, отдалечен от партийни централи и партийни оцветки. 

По негови думи едноличният избор на всички министри е бил първоначалното му условие и този избор не е консултиран с Бойко Борисов. "Никога, никога не бих се съгласил на нещо друго", категоричен е той.

Кирил Петков предупреди за риск от скрита подкрепа на Габровски (ВИДЕО)

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков предупреди за риск от скрита подкрепа на кандидата за ГЕРБ проф. Николай Габро...

Според професор Николай Габровски България е в беда и проблемите в страната са твърде много - усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, набавянето на средства по европейски програми за периода 2021-2027 година, влизането в еврозоната, присъединяването към шенгенското пространство.

В ситуация на повтаряемост на изборния цикъл, по думи на кандидат-премиера, се повтаря една и съща грешка и е наивно да се очакват различни резултати. Габровски твърди, че днес отново сме в навечерието на нови извънредни парламентарни избори, които вероятно ще доведат до още избори. Преодоляването на този проблем е необходимо и трябва да се търси различен подход, смята още той.

"Когато се случи някаква беда или инцидент, има хора, които стоят отстрани и гледат, има и такива, които се опитват да окажат помощ. В този случай прецених, че може би е редно да направя тази крачка - да изляза от зоната си на комфорт и своето русло и да се опитам да променя малко хода на тези събития", подчерта още Габровски.

"Със сигурност няма невинност в тази ситуация. Една от основните причини е липсата на диалог", уточни кандидат-премиерът по повод причината за политическата криза у нас. По думите му политическата ситуация у нас напомня на уличен бой с размяната на остри реплики и "удари под кръста". Никой не мисли за друго освен победа, смята Габровски. Той заяви, че е време ескалиращата конфронтация да бъде прекъсната.

Срещите на Габровски с политическите сили: Ще отидем, няма да отидем

Днес срещите на кандидата за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски всъщност ще са само с ДПС. За днес бяха предвидени срещи с "Продъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Борисов: Фандъкова ще бъде кандидат за депутат, свърши много работа за София

Парите на партиите: По-по-най - ГЕРБ, БСП, ПП и ДСБ харчат повече, отколкото печелят

Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика