Проф. Светлана Шаренкова: Радев и Борисов с "Три морета" работят срещу интересите на България

7566
Проф. Светлана Шаренкова: Радев и Борисов с "Три морета" работят срещу интересите на България
Снимка: Личен архив

През последните дни в българското медийното и политическо пространство стана много „модерна” геополитическата инициатива „Три морета”, а президентът Радев и премиерът Борисов се надпреварват по този US ретуширан проект.

Конкуренцията „кой е по-по-най”, свързана с „Триморието”, би била чудесна, ако идеше реч за национално полезна инициатива. Но случаят е точно обратният. Това е проект, който обслужва военни, геополитически и икономически интереси, които не съвпадат с българските. Проект - роден в лабораториите на атлантическите ястреби, част от стратегиите, реториката и мисленето на Студената война.

Проф. Шаренкова: БСП е ярка опозиция от 4 години, докато други протестъри от т. нар. градска опозиция бяха министри на Борисов и негови клакьори

Така нар. Отровно трио, което се самоназначи да води гражданския протест срещу управлението на Бойко Борисов, преди ден роди абсурдния ...

„Три морета” има за цел да създаде враждебен „санитарен кордон” около и срещу Русия. Желае да засили военното напрежение и надпревара във въоръжаването, да торпилира стратегическите енергийни проекти между Европа и Русия, да наложи американските военни и икономически интереси, като обвърже сателитните държави с покупка на щатски изтребители, шистов газ и ядрени реактори.

„Три морета” е нонсенс и по отношение на участието ни в Европейския съюз! Проект, който не е одобряван от водещите европейски сили Германия и Франция, а тези дни и хърватското държавно ръководство отказа да се включи в него.

Кому е нужно да бъдем противопоставени на Германия и Русия!? И нима забравихме, че даже цар Борис се водеше от принципа „Винаги с Германия, никога против Русия”.

Тази „странна” активност на българските управници вреди на отношенията ни с братска, славянска и православна Русия. Отношения специални! Отношения, базирани върху дълбока духовна и историческа връзка, изградени върху кирилицата, Освобождението, създаването на социалната държава през ХХ век и приятелските чувства между българи и руси. Отношения, които дори 30-годишната масирана русофобска пропаганда на прехода не можа да промени. Защото България не е Полша и не е прибалтийска държава. Защото ние нямаме русофобски комплекси и фобии, а точно обратното - изпитваме чувства на благодарност и съпричастност към руснаците. И ако във Варшава и Талин имат проблеми с Русия, то това са си техни работи. Ние не бива да позволяваме да бъдем въвличани в чужди битки и чужди сценарии.

Проф. д-р Шаренкова: Подкрепям Корнелия Нинова, защото е свободна от зависимости за разлика от другите кандидати

Корнелия Нинова е много по-свободна от някои други кандидати за председатели на БСП и тя би могла да поведе партията през парадния вход...

Проектът „Три морета” е част от отречената политическа парадигма на противопоставянето и разделението, на двуполюсния и еднополюсния свят, на хегемонията, на санитарните кордони и санкциите... Всичко това изтече в канала на Историята!

Днес е време за сътрудничество между народите, а не на блоково и сепарирано мислене и действие. След паденето на Берлинската стена и разграждането на Варшавския договор военният блок НАТО е неефективен и безполезен. Европейският съюз е в тежка институционална, лидерска и ценностна криза, а светът е изправен пред социално-икономически изпитания, през заплаха от терор и COVID-19. Изключително важни са и предизвикателствата, свързани с дигиталната епоха и високите технологии, със социалните мрежи и изкуствения интелект, с битката срещу агресивните опити за промяна на традиционните човешки и семейни ценности.

В днешния многополюсен свят (чиито основни принципи очерта брилянтният политически анализатор и визионер акад. Евгений Примаков) правилният път е този на диалога, сътрудничеството и баланса. А инициативата „Три морета” е точно обратното! България – по силата на своето географско положение и история – има възможност да бъде мост между Европа и Русия. Кой и защо отново се опитва да я превърне в инструмент на чужди сили, влияние и интереси!? Това е недалновидно, вредно и изживяно!

Господа управляващи, бъдете модерни и адекватни, бъдете диалогични и национално отговорни, ако искате да се запишете в Историята.

Анонимният двигател с вътрешно го(во)рене

Хайде сега да хванем трола за рогата - както го направи сайтът Биволъ, благодарение на завидните умения на специалист, като нашия сънар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика