Професор Иво Христов: Ваксинацията трябва да бъде индивидуален избор на всеки човек

20770
Професор Иво Христов: Ваксинацията трябва да бъде индивидуален избор на всеки човек
Снимка: БГНЕС

В началото на октомври проф. Иво Христов обяви, че предпочита да остане верен на себе си и няма да е кандидат-депутат. Сега той даде пространно интервю пред в.Труд, в което говори по редица важни теми.

На въпрос за ваксинацията срещу COVID-19 и как би определил 80% от хората, които не искат да се ваксинира (изглежда като провокация към друго придобило популярност негово изказване бел.-ред), Христов отговори:

Проф. Иво Христов обяви, че е решил да прекрати депутатската си дейност

Бившият депутат от "БСП за България" проф. Иво Христов изненадващо обяви във Фейсбук, че прекратява дейността си в парламента. Аргумен...

"Знам къде биете, няма да отговарям на този въпрос. Проблемът с ваксинациите е много по-сложен. Мисля си, че това трябва да бъде индивидуален избор на всеки човек. Още от 17 век има един основен принцип в Просвещението - всеки човек е господар на собственото си тяло.

Точната диагноза, която никой не смее да каже е, че има дълбоко недоверие към държавата и всички нейни актове. А тя е доказала с цялото си поведение, че не заслужава това доверие. Дори когато има теоретично действие, което може да спаси вашето здраве и живот, това е приказката за лъжливото овчарче. Един пък като си загубил кредитът на доверие, много трудно може да се възстанови. Има и много въпроси за ваксините - например какви са крайните резултати - и хората с основание се притесняват."

Запитан какво мисли за новата формация на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната' той посочи:

"Те ще танцуват едно лято, в случая ще бъде в периода зима-пролет."

Той прави и прогноза дали ще бъде съставено правителство.

Професор Чорбанов аргументира защо смята мерките за абсурдни и зеления сертификат за безполезен

"С развитието на световната пандемия и разпространението на коронавируса през последните 2 години станахме свидетели на множество както...

"Мисля, че ще бъде съставено, но то ще изкара точно до Сирни Заговезни (религиозен празник 40 дни преди Великден, б. р.)."

По отношение на македонския въпрос професорът заявява:

Ние си правехме сметките без кръчмар, тъй като българският политически елит е тежко неграмотен, всякак - геополитически, философски, политически. Ние едва ли не си мислехме, че като признаем първи Македония, тя веднага ще скочи и ще каже „Братя, приберете ни“. Не си давахме сметка, че на тази земя в продължение на сто години е бил наложен сръбският политически и цивилизационен код.

Той е много по-силен и много по-мощен от българския и че едно население от близо два милиона дълбоко мрази своите корени. Като ги признаеш първи, втори или дванайсти, това няма да промени случилата се вече социална реалност. И това го казвам с болка. Мисля си, че разумната, грамотната българска позиция беше да толерира, да насърчава - пак казвам с кръв на сърцето - един нов български македонизъм, което не го направихме.

Запитан кога ще приключи перманентната политическа криза у нас, Иво Христов дава следния отговор:

Георги Вулджев: Разделението, което в момента наблюдаваме в обществото, не е заради някакъв здравен казус

"Разделението, което в момента наблюдаваме в българското общество не е заради някакъв здравен казус. Какъвто и да е конкретният предте...

Такива състояния може да продължат много дълго, ако не бъде ликвидирани с шок отвън. И точно това наблюдаваме в момента. Икономически и геополитически. Икономически, защото страната за добро или лошо е в периферията на развития свят и всички външни шокови икономически, енергийни, инфлационни и т. н. започват да се пренасят в по-голямата си част към Европейския съюз и по принципа на разкачените съдове това рефлектира тук. Ние нямахме доскоро икономически проблеми, освен системната българска икономическа недоразвитост, която беше продукт на съзнателно проведената операция по ликвидирането на България като модерна индустриална държава през тези 30 години. И сега тези външни шокове започват да се привнасят вътре в страната, която поне в инфлационно отношение беше доста стабилна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика