Прокуратурата обяви доклада на ЕК за реалистичен и обоснован

1790
Прокуратурата обяви доклада на ЕК за реалистичен и обоснован
Снимка: БГНЕС

Ръководството на прокуратурата на Република България приема, че докладът на Европейската комисия относно напредъка на страната ни механизма за сътрудничество и проверка е реалистичен и обоснован, с ясно формулирани препоръки.

Достойнство на направения анализ е проявеният комплексен подход, който отчита ролята на всяка от институциите и подчертава потребността от съвместни усилия и конструктивен диалог. Обективно е посочено, че „темпът и задълбочеността на реформите” зависят от множество фактори, включително и от адекватно законодателство, заявяват от прокуратурата в становище.

И ГЕРБ, и БСП определиха доклада на ЕК като обективен

​Моят прочит, нашият прочит на доклада на Европейския съюз е изцяло положителен. ​Това каза председателят на правната комисия в 43-то Н...

Според прокуратурата отправените препоръки са постижими само при конструктивно и активно взаимодействие между всички институции, ангажирани с осъществяване на съдебната реформа и борбата срещу корупцията, и организираната престъпност.

Относно реформата на съдебната власт от прокуратурата заявяват, че в доклада на ЕК справедливо са оценени като „значителна стъпка напред“ измененията на Конституцията през 2015 г. и на ЗСВ през 2016 г., като е отчетен приносът на Министерство на правосъдието за „тясно сътрудничество с представители на различните професии“. Благодарение на конструктивния подход на министър Екатерина Захариева и нейния екип в кратък срок бяха подотвени ключови за реформата законодателни промени; Заслужено е отбелязан като важен за ускоряване на разследването подготвеният от Министерство на правосъдието с експертната подкрепа на магистрати проект на ЗИДНПК; Действащите правила за оценка на натовареността на прокуратурите са приети за вярна стъпка в процеса на подготовка на предстоящата „мащабна реформа на съдебната карта“. Извършеният със съдействие на Службата за подкрепа на структурните реформи независим експертен анализ на прокуратурата, е приет за част от постигнатия напредък в областта на съдебната реформа.

В частта „Корупция и организирана престъпност” от прокуратурата отбелязват, че са оценени положените, особено в последните години, усилия от прокурорите и следователите за „нарасналия брой нови следствени дела и дела, внесени в съд“ за корупционни престъпления, както и „трайните резултати“, постигнати от специализираната прокуратура; Коректен е изводът, че „продължаващата липса“ на убедителни резултати, независимо от предприетите вътрешно-организационни и законодателни мерки за подобряване ефективността на прокуратурата, се дължи на „всички съответни институции в различните етапи на наказателното производство“; Удовлетворяваща е констатацията, че изготвените от прокуратурата анализи - на решенията на ЕСПЧ за ефективността на разследването и на корупционните дела, са добра „основа за по-нататъшни конкретни мерки“ и постигане на трайни резултати; За пореден път Комисията отчита ключовото значение на „реформата на Наказателния кодекс“ и „премахването на формализма в наказателното производство“ като условия за успешно приключване на делата в разумен срок.

Прокуратурата ще продължи започнатите действия, особено през последните месеци, за „ефективно наказателно преследване“ спрямо извършители на корупционни престъпления по високите етажи на властта. Превръщането на усилията в тази насока в постоянна практика за държавното обвинение е основна задача.

Христо Иванов поиска "изчистване на шлаката" от прокуратурата (ВИДЕО)

Трябва да намерим устойчиво политическо решение, нужна е политическа воля за борба с корупцията. Това заяви лидерът на "Да, България" и...

Освен това, в изпълнение на относимите препоръки и в съответствие със своята компетентност, прокуратурата ще: продължи да участва на експертно ниво в подготовката на проекти за изменения в НПК и НК; участва в подготовката на проект на пътна карта за изпълнение на препоръките от независимия анализ на ПРБ, доколкото техен адресат са и други държавни институции; инициира формиране на междуведомствени работни групи за изготвяне на пътни карти и съответен механизъм на отчитане на изпълнението на препоръките в анализите на решенията на ЕСПЧ и на корупционни дела; ориентира вътрешно-обучителната си програма преимуществено към теми, касаещи ефективното разследване на корупционни престъпления; предоставя периодично, в съответствие с правомощията на главния прокурор по чл. 84, т. 16, изр. 2 от Конституцията, обобщени доклади за постигнатия напредък по дела за корупция и организирана престъпност.

Actualno.com припомня, че вчера (25.01.2017 г.) станаха ясни данните от Мониторинговия доклад на Европейската комисия относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Той обхваща 10 годишния период, в който България е под наблюдение, а същият мониторинг има и върху Румъния.

Европейската комисия излезе с конкретни изисквания към страната ни на фона на по-рано появилата се информация, че и през 2016 г. България е на последно място сред европейските държави по борба с корупцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика