Прокуратурата проверява Иван Гешев по сигнал, за който вече каза, че не отговаря на истината

13287
Прокуратурата проверява Иван Гешев по сигнал, за който вече каза, че не отговаря на истината
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е започнала проверка срещу единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Причината са записи, публикувани от разследващия сайт "Биволъ", в които се чува как Гешев уговаря споразумения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена "Недосегаемите 1 и 2" през 2011 година, пише в. "Сега".

Новината за въпросните записи излезе часове преди изслушването на Гешев във ВСС, а моментално държавното обвинение публикува официално прессъобщение, с което оневини Иван Гешев по казуса. Но гражданско движение "Боец" е подало сигнал срещу Гешев и сега има проверка, твърдят от "Боец" и прилагат документи, а "Биволъ" направи коментар още тогава на прессъобщението на прокуратурата, с който го постави под съмнение.

Румен Радев върна кандидатурата на Гешев (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев върна процедурата по избора на Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви той на брифинг в президентството. Изб...

Докато е бил прокурор в Софийската районна прокуратура, Гешев е командирован в СГП като наблюдаващ делото срещу задържани за участие в огранизирана престъпна група за източване на ДДС за 145 754 820 лв. В разследването се твърди, че Гешев е помогнал на ръководителя на групата Владко Димитров с по-ниска присъда, като е намерил причини да не му бъде повдигано обвинение за данъчно престъпление.

Заради изнесените данни от Върховна касационна прокуратура (ВКП) препращат сигнала на Специализираната прокуратура за проверка на изложените твърдения, като очаква да бъде уведомена за предприетите действия. Освен ВКП, по сигнала се е произнесъл и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Негово правомощие е да провери дали Гешев е извършил дисциплинарно нарушение, като е договарял споразумения с обвиняеми, уронващи престижа на прокуратурата.

От ИВСС отговарят, че според разпоредбите от ЗСВ "дисциплинарното производство се образува със заповед, съответно с решение, на дисциплинарно-наказващия орган в срок до 6 месеца от откриването, но не по-късно от 3 години от извършване на нарушението". Тези срокове са давностни и с изтичането им се препятства възможността компетентният орган да наложи дисциплинарно наказание. В тази връзка съдебният инспектор отказва да се произнесе дали Гешев е извършил нарушение, а вместо това прекратява производството заради изтекла давност.

В. "Сега" обаче коментира, че е странно, че има проверка, предвид официалното съобщение още на 23 октомври, че няма нищо нередно и публикацията в "Биволъ" не отговаря на истината. Тогава държавното обвинение казваше, че по делото срещу т. нар. "Недосегаеми", през октомври 2018 година има издадени условни присъди на шестима души от Специализирания наказателен съд. После Апелативният съд решава да отмени присъдите и да върне делото отново на първа инстанция, където се намира и към настоящия момент. По време на изслушването на Гешев във ВСС на 24 октомври той съобщи, че споменатият следовател от записите, но не по име, е Бойко Атанасов.

Прокуратурата реши да пусне организатор на протестите срещу Гешев да пътува зад граница

След ден на натиск от Facebook, прокуратурата реши да отмени забраната за излизане от България за основателя на гражданско движение "Бо...

Преди година, пред Frognews, Атанасов казва: "Иван Гешев има защо да се притеснява от мен. Той много добре знае в какви пазарлъци е участвал. Аз съм присъствал на тях. Става въпрос за делото "Недосегаемите". Това дело е приключило със съдебно решение и мога да го коментирам. С престъпната група се сключи споразумение. Прокурорът Гешев беше вкаран по това дело като трети прокурор от небезизвестния бивш зам.-градски прокурор Роман Василев. По делото най-общо казано преминаха всички престъпни групи, които са извършвали данъчни престъпления в страната. Хванаха се всички разклонения на тези, които обслужваха олигарсите в държавата. Става дума за това, че беше разкрита схемата, по която се укриват големи данъци. Това не са просто "пазарлъци", тези споразумения са чиста форма далавери и схеми за прикриване и оневиняване на извършителите на данъчни престъпления."

От сдружение "Боец" са категорични, че заради образуваната проверка в Спецпрокуратурата срещу Иван Гешев той не отговаря на изискванията на Закона за съдебната власт, за да бъде кандидат за главен прокурор. Там се казва, че ръководителят на държавното обвинение трябва да прилага висок етичен стандарт, да има висока професионална компетентност и да притежава изявена независимост. От правна гледна точка обаче самото обстоятелство на образуване на проверка от прокуратурата не представлява пречка пред Гешев да бъде кандидат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика