Прокуратурата спира комуникацията с президентството, освен писмено

4683
Прокуратурата спира комуникацията с президентството, освен писмено
Снимка: БГНЕС

С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Това се казва в съобщение на сайта на Прокуратурата и се допълва, че "мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията".

Припомняме, че на 28 януари бе съобщено, че Прокуратурата е установила данни за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност на президента. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Тук можете да видите СЪОБЩЕНИЕТО.

Медиен балон ли е атаката на Гешев срещу президента?

"Това не е война, това е надуване на медиен балон. Лично аз много се учудих, че г-н Гешев си позволява това нещо." Така социологът Коль...

Прокуратурата разпространи аудио файлове (които можете да чуете на сайта на Прокуратурата.) по разследване на назначаването на Десислава Радева във ВВС. Президентшата беше ПР на институцията, като в кампанията на Радев за президент излезе информация от Инспектората на Министерството на отбраната (тогава министър беше Николай Ненчев), че Радева - тогава с фамилия Генчева и във фактическо съжителство с Радев, е назначена неправомерно за пиар на ВВС и е съчетавала две щатни длъжности.

При въпрос на Actualno.com Радев директно отрече, на пресконференцията след победата си на президентските избори, а две години след това КПКОНПИ не откри конфликт на интереси при държавния глава - заради изтекла давност.

Антикорупционната комисия провери и други твърдения тогава - че ВВС плащали наем на жилище в София, в което Румен и Десислава Радеви живеели заедно и за сделка на президента от 2010 г., когато той е купил апартамент от 143 кв. м в столичния квартал "Гео Милев" за 168 хил. лв.

"От събраните по преписката доказателства не се установи Румен Радев и Десислава Радева да са живели на един и същ адрес и да имат общи деца за проверявания период", пише в решението на КПКОНПИ. Антикорупционната комисия казва и, че сделката с апартамента в "Гео Милев" е от 2005 година, а тогава още не е имало Закон за конфликт на интереси и Радев не е заемал висша публична длъжност.

Прокуратурата извади СРС-та срещу президента

Прокуратурата е установила данни за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност на президента. Това съобщиха от ...

Именно по тези теми прокуратурата пусна запис на телефонни разговори, с участието в един от тях на мъж, чийто глас прилича на този на Румен Радев - какви документи и информация да се дават на Антикорупционната комисия, съответно какво е запазено и унищожено, тъй като Радев и съпругата му отдавна не са служители на ВВС. Освен това има разговор именно на тема как Радева не била длъжна да казва къде живее.

Какво публикува Прокуратурата може да видите в ТАЗИ СТАТИЯ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика