Протест пред президентството срещу Румен Радев: Тук не е Москва! България е НАТО! (ВИДЕО и СНИМКИ)

5068
Протест пред президентството срещу Румен Радев: Тук не е Москва! България е НАТО! (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Деница Китанова

Протест срещу президента Румен Радев се провежда тази вечер на площада пред президентството. В него участват и представители на ПП-ДБ.

Демонстрантите скандират “Тук не е Москва”, "Импийчмънт", както и "България е Европа" и "България е НАТО". Те се обявяват за отстояване на Европейският път на България, както и за спазване на конституционните механизми за парламентарно управление и редовно правителство.

"Мисля, че президентът надвиши доста правомощията си, въобще не беше коректно да говори по този начин. Истински съм разочарован от президента на страната, казвам го не като политик, а като гражданин, въобще не очаквах от него подобна реакция. Това въобще не кореспондира с добрите практики", заяви пред Actualno.com депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Смятам, че ролята на президента е обединителна. Радев за пореден път прекрачи праговете на своите правомощия. Тук съм, ще бъда тук. Това нещо трябва да се прекрати, механизъм за това е редовно правителство, ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да съставят редовно правителство, по този начин Радев ще бъде с вързани ръце", каза от своя страна Михаил Митев - един от дошлите на протеста хора.

Истинският гарант на демокрацията са протестиращите. В България има гражданско общество, което като види атака към демокрацията, следващия след обяд пълни площада, това е истинската гаранция, че това което успяваме да променим, ще остане променено. Това заяви Кирил Петков от ПП на протеста пред президентството.

Хората, които искат да върнат старите служби за сигурност, реално усещат, че губят историческото си време. Има няколко стотин хиляди българи, които казват България е европейска държава, България има нужда от европейско правителство и България няма път към Евразия и Изтока, посочи Петков.

Асен Василев каза, че Европа е на кръстопът, спуска се нова желязна завеса в Европа, която разделя Европа на две – Европа свободна, демократична просперираща или Европа на бившия Съветски съюз. Националните предатели са тези, които искат да отклонят България от това да стои от правилната страна на тази желязна завеса.

ОЩЕ: Кирил Петков: Трябва службите да знаят, че реформите при тях са неизбежни

Те припомнят и Чл. 1 (3) от Конституцията, който гласи: "Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет". От сдружение "Боец" пък са пуснали подписка за импийчмънт срещу държавния глава.

Протест пред президентството под надслов "България е парламентарна република!"

Във вторник, 30 май, от 18:30 часа ще се състои многоброен протест пред Президентството под надслов "България е парламентарна република...

Протестът се провежда при изключителни мерки за сигурност. Участък от ул. "Леге" в посока Президентството е затворена за движение, както и самият площад.

Граждани се събраха по-рано тази вечер на протест пред сградата на президентството. Едната демонстрация бе организирана под надслов за запазване на парламентаризма в страната, а другата - „България е с Украйна" и „Не на Рашизма“. По-късно протестиращите се отправиха на шествие по бул. „Цар Освободител", което стигна до сградата на Народното събрание. Там гражданите настояха за среща с народните представители за започване на процедура за импийчмънт на президента Румен Радев.

Припомняме, че вчера Румен Радев отправи остри критики при връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на представителите на ПП-ДБ.

По-късно протестиращите хора се отправиха на шествие по бул. "Цар Освободител", което стигна до сградата на Народното събрание. Там гражданите настояха за среща с народните представители за започване на процедура за импийчмънт на президента Румен Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика