"Протестна мрежа" преди второто четене на съдебната реформа: Търпението ни се изчерпва

4151
"Протестна мрежа" преди второто четене на съдебната реформа: Търпението ни се изчерпва
Снимка: БГНЕС

През тази седмица в пленарна зала предстои гледане на конституционните промени за съдебната реформа.

Ще бъде много интензивна седмица, призна депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев пред Actualno.com. Той изрази сериозно недоволство от факта, че нещата отиват към провал на самата реформа. В т.нар. исторически компромис от 23 септември тази година бяха премахнати част от текстовете, които касаеха прокуратурата и промените се ограничиха в 3 въпроса за функцията на ВСС и Инспектората към ВСС, както и органите, които ще могат да сезират Конституционния съд. Всякакви други неща останаха извън дискусията на тези конституционни промени, каза Делчев.

Депутатите само обсъдиха промените в Конституцията, гласуват след седмица

Народните представители от временна комисия за обсъждане на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република Бълга...

Изменията разглеждат разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска, създаването на възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд и засилване на ролята на инспектората на ВСС. На ниво комисия предната седмица обаче беше отхвърлено явното гласуване във ВСС, както и възможността за импийчмънт на главния прокурор. Иначе промените в Конституцията трябва да минат през три четения, за да станат факт.

Позиция относно реформата оповести и "Протестна мрежа". Организацията, която се роди с протеста срещу Делян Пеевски, в прав текст заяви, че "така нареченият #ИсторическиКомпромис приключи на 3 декември тази година".

"България е завладяна от мафията. Политическият елит със зъби и нокти брани единствено криминалните интереси на олигархията и организираната престъпност по всички етажи на законодателната, изпълнителната и съдебната власт в България. Ако гласуването в зала повтори гласуването на временната Комисия за промени в конституцията от 03.12.2015г., обратното броене за живота на този “реформаторски парламент”, ще започне да тече. Търпението ни се изчерпва", казват от "Протестна мрежа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика