Протестът на младите в Деня на младежта: Да няма безпардонна и показна корупция

2027
Протестът на младите в Деня на младежта: Да няма безпардонна и показна корупция
Снимка: БГНЕС

Те са млади, те са образовани, те са смели и са искащи. Днешните младежи са лицето на продължаващите вече 35 дни антиправителствени протести в София и в страната с искане за оставка на правителството, на Бойко Борисов и на главния прокурор и за честен и дистанционен вот.

Днешният протестен ден съвпада с Международния ден на младежта. Ето защо БГНЕС попита някои от младите, които са на улицата, как да се случи реалната промяна.

От самото начало на недоволството в София навън е 18-годишният Стивън Стаменов, който от 9 години живее в Германия.

"Искам промяна за България. Виждам какво се случва в тази държава от приятели и семейство. Просто ми е тъжно. Тъжно ми е за нашата страна, нашите традиции, които биват погубвани и от това, че хората си тръгват. Точно младежта трябва да обърне цялата корупция, цялата простотия в България. Нашата младост може да оправи всичко, а вместо това тя си заминава", коментира той.

За Стивън не е тайна, че и в чужбина има корупция, но той се дразни от показността и безпардонността, с която тя се случва у нас.

"Вярвам в промяната. Мисля, че тя трябва да се случи, неизбежна е. Правителството трябва да падне и трябва да се слуша народът. Трябва да излезе някой човек, който да поеме голямата отговорност да управлява, както и да има повече социални привилегии за народа, да се вдигнат заплатите, да няма корупция", смята Стаменов.

Според него, заради хора като Бойко Борисов, Иван Гешев, Делян Пеевски, Ахмед Доган, българите напускат родината си и не искат да се върнат. Младежът подкрепя идеята за президентска република.

Не на това мнение е 17-годишният Антон Йотов, който в президентската република съзира възможност за лесното въвеждане на диктатура. Йотов каза, че би влязъл в управлението на страната.

"Днес искам една България, която е чиста от корупцията, чиста от лъжливите и крадливи политици и чиста от тяхната лъжа, която казва, че защитава народа, а всъщност живеят в имения и крадат от народа си", ясно заявява Антон защо присъства на протестите и добавя, че иска се бори за оставката на премиера и цялото правителство, за оставката на главния прокурор Иван Гешев, защото прокуратурата защитава престъпленията и си затваря очите пред тях и за оставката на директора на Националната телевизия Емил Кошлуков, който чрез БНТ не защитава интересите на народа, а вместо това те са продадени.

17-годишният младеж е убеден, че промяна може да има, но тя задължително минава със свалянето на сегашното правителство. "Първо трябва да бъде свалено правителството и системата да бъде пречистена. След това тя трябва да се промени, както и да се намали прагът за влизане в парламента, за да могат да влязат и по-малките партии. Трябва малки демократични и зелени партии да влязат в парламента, за да изместят монопола на ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП", посочва Антон пътят към промяната според него.

Антон Йотов каза още, че не живеем в положение на диктатура, а в положение на "демократична мафия", но сега вижда, че хората се събуждат и точно това го кара да не гледа към бъдеще в чужбина.

От успеха на протестите зависи и дали 23-годишният Лъчезар Йорданов ще остане в родината си.

"Много зависи от хода на протестите. Камъкът си тежи на мястото, както се казва. Аз идвам с надеждата за промяна, не мисля друг вариант", оптимист е Лъчезар. И според него промяната минава през оставка и осигуряване на по-отчетливо разделение на властите, които трябва да са независими една от друга и да се упражнява контрол над всички тях, за да няма произвол.

Промени в градския транспорт в София

Поради затворените от протестиращи кръстовища на Орлов мост, булевард "Васил Левски" и булевард "Цар Освободител" (Ректората), са променени маршрутите на част от линиите на градския транспорт.

Протестите: Ден 34 - Категорично "Оставка!", поискана и от учени, и от преподаватели

Остават блокирани две кръстовища на 34-ия ден от антиправителствените протести. Недоволните граждани отново се събраха в триъгълника на...

1. Автобусни линии 72, 76, 84, 94, 184, 204, 304 и 604 и тралейбусни линии 1, 2, 4, 5, 7, 8 и 11 са отклонени.

2. Автобусни линии № 84, 184, 280, посока Орлов мост обръщат преди Орлов мост и обратно по маршрута.

3. Автобусни линии № 72, 76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. "Драган Цанков", бул. "П. Яворов" и по маршрута двупосочно.

4. Автобуснна линия № 94 обръща на ул. "Ген. Гурко" и обратно по маршрута.

5. Автобусна линия № 213 в посока "Младост" е отклонена по бул. "Мадрид", бул. "Ситняково" и по бул. "Цариградско шосе" по маршрута си.

Протестите: Ден 33 - Буквар за Борисов и пак "Оставка!"(СНИМКИ)

"Елате с книга, това ни разделя" гласи призивът на „Отровното трио" в 33-я ден на антиправителствен протест. Минути след 20.00 ча...

6. Тролейбусни линии № 4, 5, 8 и 11 посока Орлов мост обръщат преди Орлов мост и обратно по маршрута.

7. Тролейбусни линии № 1, 2, 5, 7 и 8 посока Софийски университет "Климент Охридски" обръщат на кино "Одеон".

8. Тролейбусна линия 7 от „Люлин“ обръща на Сточна гара.

9. Тролейбусни линии № 1, 2, 4 и 11 обръщат на ул. "Оборище" и бул. "Васил Левски".

Още: "Майките пак блокираха кръстовището при Софийския университет"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика