Протестът пред КЕВР на БСП: Със закани, че Борисов ще се удави в цената на водата

7225
Протестът пред КЕВР на БСП: Със закани, че Борисов ще се удави в цената на водата
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Докога, г-жо Фандъкова, ще пиеш кръв? Искам сметка от Ментата Стоянова, д-р "Хороис кауза", питам г-жата от Кърджали, която е председател на парламента, от кое килийно училище си е взела дипломата. Който не разбира от добро, си отива с кютек. С подобни възгласи стартира огранизираният от БСП протест пред централата на КЕВР на бул. "Дондуков" заради увеличението на цената на водата, което ще стане факт от началото на следващата година.

Начело на протеста застанаха лидерът на БСП Корнелия Нинова и червеният депутат Таско Ерменков, един от доказаните сътрудници на "Държавна сигурност" в парламента. Опитват се да унищожат исконното ни право на достъп до вода, заяви той. И обяви, че през 2012 година по същия начин е започнало свалянето на първия кабинет на Бойко Борисов, а сега, само по същия път той може да бъде пак свален.

Комунизмът заличи икономиката от главата на хората

В икономиката има една азбучна максима, проверена с хилядолетията: "Безплатен обяд няма". И никога не е имало. Тази проста истина поняк...

Ерменков засегна темата как е изчислена новата цена, като заяви, че бизнес плановете на ВиК дружествата първо са одобрени от общинските съвети, доминирани от ГЕРБ по места (бел. ред. - плановете се одобряват от местните ВиК асоциации), а КЕВР не трябвало да подписва автоматично, а да провери въпросните бизнес планове. Припомняме, че бизнес плановете се одобряват първо на обществени обсъждания.

Независимата КЕВР е зависима само от концесионери. Увеличиха парното, тока, газ, днес за пореден път ще увеличат цената на водата, но не отчитат, че доходите на хората не стигат, включи се и Корнелия Нинова. "Тук сме да кажем, че главният виновник хората да живеят така се намира на 500 метра по-нататък - правителството на Бойко Борисов провежда политика на геноцид спрямо българския народ. Не приеха предложението ни за енергийни помощи, за водни помощи, за преизчисляване на пенсии. Раздадоха си на тъмно 700 млн. лева за тол система, за която още няма договор. 10 млрд. лева се крадат годишно в държавата, но няма 25 млн. лева за онкоболните", обясни лидерът на БСП.

На изричен въпрос на Actualno.com не трябва ли протестът да бъде насочен към тези, които гласуваха Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, според който КЕВР изчислява цените на водата и КОЙ гласува тези промени, Нинова не отговори пряко, а само каза, че през годините имало много грешки с концесии.

Иванов към Манолова: КЕВР спазва законите за ВиК услугите, институциите са виновни за пропуските

КЕВР утвърждава цени на ВиК услуги за 2018 г. и това е в съответствие с действащите нормативни изисквания. Следва да отправите своит...

Искаме да се гласува промяна в закона и да има разлика между гравитачна и помпена вода, добави един от протестиращите, кмет на село Сотире. На първото правителство на Борисов му изгоря душата заради тока, това ще бъде удавено от цената на водата, добави друг от протестиращите.

На протеста се появи и бившият депутат Велизар Енчев, който каза, че този протест е формално против водата, а всъщност е против мутрите в българската политика. България няма парламент – има Бойко Методиев Борисов, който нарежда как да се гласува, добави Енчев под бурните възгласи "оставка, оставка". На 17-ти март – пред парламента, призова Енчев.

Лидерът на БСП София Калоян Паргов също държа реч, като определи КЕВР за "грабителска комисия", а "водата е благо за всички". Той говори против концесията на "Софийска вода" и попита защо 1/3 от София няма канализация, защо има загуби за 150 млн. лева в София от теч на вода. Паргов поиска "водни помощи" за бедните в София, като столичният кмет Йорданка Фандъкова сама признала, че само в София има 30-40% такива хора.

Припомняме, че името на Паргов се появи през тази седмица в списъка на Сметната палата, показващ политици, които имат несъотвествия в данъчните декларации. Специално Паргов не е декларирал доходи за 47,5 хил. лева, според Сметната палата.

ГЕРБ видяха в отлагането на вота на недоверие опит за саботаж на Председателството

Зад отлагането на датата на вота на недоверие стои опит за саботаж на Председателството на Съвета на ЕС. Това каза пред журналисти в ...

Впечатление направи и присъствието на Емил Георгиев от "Екогласност", който е известен с периодичните си "експертни" прояви за "Каолин" и какво е направил Иво Прокопиев там. Георгиев се закани да има измитане на коридорите на КЕВР, ако бъде вдигната цената на водата.

След речите протестът тръгна към Министерски съвет, а преди това протестиращите обстреляха сградата на КЕВР с яйца.

Промяната в цената на водата

Днес, 15 декември, на закрито заседание КЕВР трябва да вземе решение за повишаване на цената на водата в 14 големи града: София – 9.5% и ще стигне до 2.36 лв./куб.м., Смолян – 4.5% и ще стигне до 2.35 лв., Пловдив – 2.9% - до 2.20 лв., Варна – 2.7% и става до 3 лв. цената, Силистра 6.5% до 3.29 лв., Кърджали 2.8% до 2.43 лв., Русе – 6.2% до 2.78 лв., Перник – 5.8% - 2.29 лв., Монтана – 6,4% - 2.89 лв., Шумен – 3% - 3.32 лв., Сливен – 2.05% - 2.50 лв., Бургас – 8.7% - 2.77 лв., Ямбол – 20% - 2.78 лв., Враца – 13% - 3.09 лв.

В пет села протестират срещу рязкото поскъпване на водата

Жителите на селата Зверино, Елисейна, Злидол, Оселна и Игнатица се вдигат на протест срещу рязкото поскъпване на цената на водата. Тя и...

Проверка на Actualno.com показа, че КЕВР е изчислявала "социално поносимата цена" на водата на база данни от НСИ, които сочат, че в Монтана средният доход е по-висок от този във Варна, Бургас и Пловдив. На наше запитване от НСИ отвърнаха, че става въпрос за средно-месечен разполагаем паричен доход на домакинствата. Разполагаемия доход на домакинствата e получен след приспадане на платени данъци, осигуровки и трансфери към други домакинства от брутния паричен доход.

Снимки: Румен Скрински/Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика