Протестът разби два мита за управлението на Борисов

24853
Протестът разби два мита за управлението на Борисов
Снимка: БГНЕС

Протестът наистина се променя като форма, но разочарованието остава. Той може да утихне през ваканционния месец, както утихва парламента, но това не означава, че е решен основният проблем, а той е, че ние навлязохме в политическа криза, която ще преминава в социално-икономическа в следствие от липса на каквато и да било стратегия, стратегия - не отделни мерки, за справяне с последиците от коронавируса, от ограничителните мерки, но и в цялостен план - стратегия за развитие на страната. Ние се оказваме в това положение, в което сме слонни да изядем и солта, и тоягите, защото преди се гордеехме, че поне здравно сме успели да се справим, каквито и да бъдат икономическите щети, а сега се оказва, че наесен ще получим икономически щети,  и безработица, и фалити, и недоволство - много по-сериозно от това. Оказва се, че не сме застраховани и от тежките здравни последици. Това вещае много трудни месеци. Това прогнозира пред БНТ политологът и преподавател Борис Попиванов.

Новото е, че протестът разби някои митове, свързани с управляващите и лично с Бойко Борисов, каза той.

Дилемата на протеста, която помага на Борисов

Всяко едно начинание, включително и протест срещу нещо, стига до този момент – а сега накъде? Това е моментът, в който първоначал...

"Протестът не създаде нова ситуация, той ускори и засили съществуващи преди това процеси и тенденции като усещането на липса на перспектива на развитието на страната, липсата на цел в бъдещето. И усещането за това, че правителството подкрепя едрия бизнес и не дава достатъчно ясни сигнали по посока на останлите от обществото. В този смисъл, новото, което направи протеста не е отхвърляне или промяна на обществените нагласи - новото е падането на някои митове, свързани с кабинета и лично с министър- председателя - например митът, че той носи стабилност. Вижда се, че все повече го асоциираме с хаотични мерки без ясна логика, които се прескачат и не създават никакво усещане за предсказуемост на властта. И също така, вече това е много по-сложно - започва да се пропуква един от основните външно-политически митове, че той успешно балансира между американските и руски интереси в България. България е поставена, за съжаление, в ситуация, в която все по-често ще й се налага да избира - точно за това, според мен, Борисов и цялото управление не е подготвено, смята той.

Президентът направи нещо - той посочи, че единство на нацията не е единство с Бойко Борисов и това го отстоява, достатъчно последователно засега, смята политологът.

Разделението (бел.ред. в страната и обществото) е дълбоко и то не е от вчера. През последните години - едно от усновните умения на сегашното правителство беше да разделя и да владее, образно казано. Да балансира различните разделения в обществото - като общо взето настройва едни срещу други. В началото на протеста наблюдавахме точно същото. Беше опитано да се противопоставят сини срещу червени - като се експлоатира мита за това, че правителството пази от комунистите. Бяха опитани да се противопоставят - работещи, които създават БВП,  на протестиращи, които очевидно нямат никаква работа. Тези разделения, които не са от вчера, те бяха запазената марка, която правителството използва, за да продължи, кометнира Попиванов.

София символично е изгубена за ГЕРБ, смята политологът, "защото привържениците на ГЕРБ, които дойдоха на контрапротест в първите дни - те не се чувстваха комфортно тук. Това беше много важен момент. Протестиращите почти ги изгониха от града, и това беше важно, защото срещу Борисов винаги се е протестирало в тези 10 - 11 години, но никога в такива мащаби и толкова активно под собствените му прозорци."

Под надслов "Не сте сами" българи в над 20 града в чужбина излязоха на протест

Множество живеещи в чужбина българи започнаха протестна кампания срещу корупцията по високите етажи на властта у нас. С посланието "Не...

Може ли да се направи аналогия с протестите през 2013г.? Софийският протест напомня на тогавашния софийски протест. Обаче в провинцията се наблюдават протести с много силен социален елемент, т.е. напомнят зимата на 2013г. В този смисъл си мисля, че ако има бъдеще протестът есента или зимата, ще има социално бъдеще, защото там въпросът не опира до морал, а до социално-икономическо оцеляване. И това е една от тежките последици на коронавируса, пред които се изправя това правителство на самата си финална права, обясни Попиванов.

Работата на политиците е да пренася гражданските проблеми в политиката и да ги решава на там. Аз съм против привизивите - "да не се политизира". Всеки протест, който иска оставки, е политически по дефиниция, защото оставката е политически акт. Независимо, че в него участват партийно необвързани хора. Това е важно уточнение по повод "моралната чистота", за която претендират част от протестиращите. Тя е нещо много хубаво обаче решенията, които те търсят се вземат на терена на политиката. Често в България правим разлика между "политика" и "партии". Наистина риск е протестите да бъдат партизирани по елементарен начин, но те са политически по своите искания. Смятат, че оставката на правителството и на главния прокурор ще реши част от тези проблеми, срещу които протестирати които са се натрупвали твърде дълго и твърде малко решения са създали, уточни още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика