Първа реакция от Президентството след записите: "Готви се заговор"

24890
Първа реакция от Президентството след записите: "Готви се заговор"
Снимка: БГНЕС

От "Дондуков" 2 излязоха с първа реакция след пускането на записите от Националния съвет на "Продължаваме промяната", изнесени от Радостин Василев. В тях на доста места се споменава името на президента Румен Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че се готвел "заговор срещу българската държавност на всякакви нива - във вътрешнополитически и външнополитически план".

Лозан Панов: Държавният ни глава да спре да мачка Конституцията с кубинки

Призовавам държавния ни глава да спре да разделя, с думи и с дела! Призовавам държавния глава да спре да мачка с кубинките си Основния ...

"По безпрецедентен начин са замесени имената на водещи европейски политици. Нищо добро не чака България, подобен опит да бъдат дискредитирани институциите чрез замесването на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, със заобикалянето на европейските правила и закони, няма как да не бъде отбелязано", каза тя, цитирана от БНТ.

"Колкото консолидирана е българската позиция, толкова по-добре. Такива частни разговори, както казва г-н Петков - дъжд от телефонни обаждания, никога не завършват с нищо добро", допълни Илияна Йотова.

"Вярвах в това, което Мария Габриел и акад. Николай Денков говориха, че се мисли за стабилно правителство. Големият отсъстващ са българските граждани - не се говори за бюджет, за доходи, за инфлация. Много внимателно трябва да бъдат анализирани посланията на Кирил Петков и Асен Василев. Прави чест на г-н Денков, че не се намесва в този разговор", коментира още вицепрезидентът.

"Идеята за ротационно правителство е труден политически компромис. Оказва се, че това е фасадата, зад която са се скрили тези истински намерения", смята тя.

ОЩЕ: АУДИО: Пълен запис от Радостин Василев на заседанието на "Продължаваме промяната"

Явор Божанков: Не трябва да оставяме страната в ръцете на президент, подкрепящ Русия

"Всяка цена си заслужава, ако видим България в Шенген и еврозоната. А не да оставяме страната в ръцете на президент, който казва: "Руси...

В записите се чува как лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев обсъждат разговор на Петков с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която обещала да съдейства за сваляне на критериите за България да влезе в еврозоната и е дала оптимистична прогноза за Шенген.

Говори се още как шефовете на службите са съгласувани с "чуждестранни посолства", че управление с ГЕРБ е риск, че трябва да има "изпиране" на Бойко Борисов в такъв случай и че се обсъждат механизми за запазване на депутатски имунитет, докато не завърши освобождаването на Иван Гешев.

Чува се също, че Борисов се страхува от Гешев и Радев. Името на президента е споменато на още няколко места - например, когато Петков казва, че няма да е добър вариант да се задейства импийчмънт, защото така само може да се даде силен старт на политически проект на Румен Радев. Лидерите на ПП обсъждат как по-добър вариант е да изземат службите от контрола на държавния глава.

Радев бе критикуван от депутатите от ПП-ДБ, че бави връчването на втория мандат и че това е свързано с изнасянето на записите от страна на Радостин Василев.

ОЩЕ: Лорер към Президентството: Дайте втория мандат, време е България да има истинско парламентарно управление

ГЕРБ намекна, че ПП-ДБ трябва да направят отстъпки за връщане на доверието

"Трябва да съумеем да върнем доверието в процеса - ако съставът на кабинета бъде достатъчно балансиран". Така председателят на парламен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика