Първи предизборен дебат: От "историческо дъно за парламента" до "разградската десница"

5192
Първи предизборен дебат: От "историческо дъно за парламента" до "разградската десница"
Снимка: Стопкадър/bTV

Политически дебат между парламентарно представените партии в ефира на bTV се случи днес, на старта на предизборната кампания.

Какво предлагат на избирателите ГЕРБ, БСП, ВМРО и ДПС отговаряха вицепремиерът Томислав Дончев, зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин, военния министър Красимир Каракачанов и Йордан Цонев от ДПС. 

Основни приоритети

"За мен основният въпрос е да се възстанови нормален политически диалог, защото той в момента е в режим на истерии, а така не се вземат решения", заяви Томислав Дончев, откривайки дебата.

Кристиян Вигенин отбеляза, че предстоят редица реформи, които трябва да бъдат реализирани – в образованието, в съдебната система.

"В следващия парламент целите на ДПС са страната да приеме и изпълнява програма за ускорено икономическа развитие", заяви Йордан Цонев. "Да спрем омразата, разделението и агресията и да върнем политическата нормалност", посочи още той.

Красимир Каракачанов заяви, че приоритетите на ВМРО са да продължи политиката за увеличение на доходите, защитата на националните интереси и недопускане на джендър идеологии, както и ясна гаранция, че Република Северна Македония няма да влезе в ЕС, ако продължава да води антибългарска политика.

COVID-19 и антикризисните мерки

Има увеличаване на броя на заболелите от коронавирус, но това според Томислав Дончев е втора вълна на заболяването, а не третата.

"У нас всичко е отворено. Изкуството при планирането на ограничителнителните мерки е от една страна да се забави и да се спре заразата, но от друга страна хората да могат да работят. Числата показват, че България по-скоро се справя", добави той. По думите му окончателна оценка ще е възможна, когато приключим с това законодателство.

"Имаше периоди, когато България беше първа по смъртност", припомни обаче Вигенин. "Много често имаше нелогични действия, които бяха по виждане на министър председателя, не въз основа на реалните препоръки и развитие на пандемията", отбеляза Вигенин. Според него има риск точно преди изборите да се окажем в пик на заболяването.

Според Йордан Цонев трябва да бъде по-координирана политиката – и здравната, и тази с мерките по възстановяване от кризата. "Лятото беше проспано и здравната система не беше подготвена адекватно за новата вълна на заболяването, за това имаше тежки последици", смята Цонев. По думите икономическите мерки са били усложнени и достъпът до тях не е могъл да се осъществи.

Красимир Каракачанов отбеляза, че реално се намираме във война с вируса. "Още от първия ден, когато се обявиха мерките, чест от политическите сили започнаха да ги саботират", заяви той.

Ако не сме единни по този проблем, каквито и мерки да се приложат, няма да има ефект, каза той. Според него правителството е взело необходимите мерки.

Цонев и Дончев се скараха за икономическата мярка 60/40. Според депутатът от ДПС тя е проработила след поправка на Движението, но после формацията сякаш е била избутана, а предложенията са останали нечути.

"Мярката бе променяна няколко пъти по предложение на различните заинтересовани страни. Спасени са 300 хил. работни места. Когато говорим за справянето с пандемията, нека не говорим сякаш има утвърден и правилен алгоритъм. Нито една държава не знаеше какво да прави при срещата с пандемията. България успя да мине с минимум щети. Има държави в Европа и в света, в които хората дни наред и седмици не можеха да излязат от къщите си", посочи Дончев.

"Дезинформацията се развива там, където няма адекватна информация. Един от големите проблеми бе, че информационно се провали стратегията на правителството. Това е и проблемът с ваксинацията. Един от големите провали на правителството е този", категоричен бе Вигенин.

Репликата му предизвика реакция у Дончев, който рязко попита - участвали ли са политически сили в тази дезинформация?

Каракачанов също не се съгласи - информация имало, бил създаден и щаб още преди първия случай на COVID-19 у нас.

Политика и законодателство

Рекорден бе броят на ветата, наложени от държавния глава Румен Радев по време на този мандат на Народното събрание. Вицепремиерът Дончев обаче смята, че това не било форма на качествен контрол, а на политически акт.

"Господин президентът се позиционира като най-върлия политически противник на кабинета. Има потенциал за увеличаване качеството на законотворческата дейност, да. Разговор трябва да се води и той не трябва да е само и единствено между политиците. Става дума за основните механизми, които правят от държавата ни държава. Диалогът не трябва да е само в сутрешните блокове и да е в рамките на 2 минути", смята вицепремиерът.

Кристиан Вигенин посочи, че този парламент, който си отива, е достигнал дъното. "По такъв начин се приемаха законите, че можеше единствено да се срамуваме", каза той. По думите му правителството не се е справило в борбата с корупцията.

Изказването на на Йордан Цонев беше меко казано изненадващо. От думите му стана ясно, че той не вижда необходимост от съдебна реформа. Депутатът от ДПС бе категоричен - нека да се даде време на съдебната система, за да покаже дали множеството поправки, направени през последните години, работят.

"Питам - какво наложи тези множество критики и поправки, от които побъркахме съдебната система", посочи Цонев, който бе категоричен - при влизането на страната ни в Европейския съюз, не е имало никакви забележки от Брюксел.

"Имам опит в седем парламента. Твърдя, че по-лошо законодателство от приетото в този парламент няма от цялата история на прехода. Не се спазва правилника. Той бе врата в полето. Липсват достатъчно юристи, приемат се закони ad hoc", допълни Цонев.

Правосъдната реформа се концентрирала само върху личността на главния прокурор, за съжаления. Това смята вицепремиерът и министър на отбраната, както и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Нека не забравяме съда - решенията се бавят. Правосъдието стана скъпо за обикновения гражданин. Ако имаш добър и скъп адвокат, печелиш делото. Затова трябва да има контрол и отговорност на магистратите, които издават съответните актове", посочи Каракачанов.

"Мразя, когато по отношение на една сериозна материя не се отнасяме прагматично, а със заклинания. Нужда от подобряване на законотворческия модел има. Ако погледнете числата и данните обаче - има спад на битовата престъпност, на телефонните измами", посочи Дончев.

Йордан Цонев определи като "излишно правно безумие" фигурата на специалния прокурор, който да разследва главния. Тя стана факт след промени в НПК и на фона на критики от страна на юристи и становище на Венецианската комисия.

"Не мога да приема, че основен двигател на правосъдната реформа могат да са Разградската десница, Христо Иванов... Дайте да дадем време на съдебната власт да покаже дали тези промени ще имат резултат. Дайте време да се успокои работата на съдебната система, защото ние я побъркахме последните години", категорично заяви Цонев.

Икономика

"България не е получавала допълнителни средства за COVID кризата. Целият апарат направи едно сериозно упражнение и отделихме значителни средства от европейските фондове. Ново финансиране не е постъпвало", посочи Дончев по темата икономика.

"В Споразумението за партньорството, което нашето правителството е изпратило до ЕС има унищожителни данни. Правителството да се прибере и да остави нови хора да се грижат", заяви от своя страна Вигенин.

Думите му обаче ядосаха Дончев и той на свой ред запита: "Кой показател се е влошил - минималната или средната работна заплата, пенсиите? Кой показател се е влошил?"

"Продължава да се увеличава разликите между доходите във Видин и София. Парите, които се наливат, не дават резултати. Трябва да си зададете въпросът защо", обясни Вигенин.

Свободен дебат

Как се връзва емитирането на 20 милиарда нов дълг с твърдения за финансова дисциплина на ГЕРБ? Това попита Цонев по време на "кръстосания огън".

"Коректно е да мерим външния дълг като процент от БВП. България е на второ място по ниво на външния дълг след Естония", заяви вицепремиерът Дончев.

"След 4 години на Красимир Каракачнов начело на военното министерство имаме 15% недокомплект в някои военни части, а в други стига до 50%. Милиарди са пратени за самолети и кораби, които са само на хартия. Нищо не е направено във военната сфера", заяви Кристиан Вигенин.

"Военните експерти на БСП трябва да си скъсат дипломите и да не говорят по тази тематика. 48% е увеличението на заплатите на военнослужещите. Много повече хора постъпват сега в армията, отколкото напускат. Договорът F-16 не е за самолети на хартия, а това е един от най-масовите и използвани изтребители заедно с МиГ. Корабите също не са на хартия. Двете фрегати ще се правят в българска корабостроителница. 98 машини за специалните сили също ще се произведат от български производител", заяви в отговор Каракачанов.

"Как БСП смята да финансира своята социална програма и кои данъци ще бъдат увеличени?", попита Томислав Дончев.

"Данъчните промени ще засегнат само 100 000 души, които са с най-високи доходи, но прогресивното облагане ще е благоприятно за други над 3 милиона българи", отговори Вигенин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика