Радан Кънев предупреди как блеем за климатичните промени и защо Фон дер Лайен е лош избор

5191
Радан Кънев предупреди как блеем за климатичните промени и защо Фон дер Лайен е лош избор
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Откроява се много силно темата с климатичните промени. Това заяви българският евродепутат Радан Кънев, говорейки за новото в политиката на Европа след евроизборите.

По думите му, в Европа има огромен консенсус за ускорено намаляване на въглеродните квоти. "България трябва да се подготви за много силен натиск", предупреди той, коментирайки начина на отопляване, транспорт, производство на ток. Кънев заяви пред БНТ, че вече е предупредил в Европейския парламент, че карането на дизелова кола и отоплението на печка зависи на първо място от доходите.

ЕС обяви външнополитическите си приоритети, по въпроса с климата няма силно ново послание

Отношенията със стратегическите партньори, включително с трансатлантическите партньори и с развиващи се сили, следва да бъдат ключов ел...

Промяната ще се случи – на север, където климатичните промени се отразяват на земеделието, десните партии са дори по-радикални от зелените, подчерта Кънев и добави, че българското правителство е тотално пасивно и безхаберно за съдбата на въглищните райони в България. "Трябва да гарантираме много сериозно финансиране за преход", посочи евродепутатът и обясни, че става въпрос за финансиране от Европейския съюз.

Дано не се стигне до лесно гласуване на забрани, но като дойде ред да се плаща, северозападните страни-членки да откажат да дават още пари, пожела си Кънев. И заяви, че България отказва да влезе в европейската платформа за промяна на въглищните райони, където основна роля играе Полша. Отново закъсняваме, е становището на Кънев.

Против Урсула фон дер Лайен

Що се отнася до гласа си против Урсула фон дер Лайен, Кънев коментира, че не може да обещаеш всичко на всички и това да е реалистично. Рискът накрая нищо да не бъде изпълен е много голям, добави той и даде примери – минимална европейска заплата, обща европейска осигуровка срещу безработицата, успоредно с това невиждана досега климатична политика. Това струва трилиони, а как ще бъдат събрани те – много трудно е да се поеме такъв ангажимент, изброи Кънев.

ЕК официално обяви какво ще прави в защита на върховенството на правото

Европейската комисия (ЕК) официално представи три стълба от мерки, с които възнамерява да укрепи върховенството на правото и закона в Е...

За нашия евродепутат обаче най-притеснителни са отстъпките, които Фон дер Лайен е почнала да прави на държави, които нарушават принципа за върховенството на правото – Полша, Унгария, Румъния и България. Европа дали е, за да помага на правителствата или да помага на гражданите, попита той и даде своя отговор – второто. Кънев подчерта, че Фон дер Лайен е много по-мека от Манфред Вебер и Франс Тимерманс, които са говорели и за финансови санкции в случаи на нарушение на върховенството на правото – когато крадеш от своите граждани, обобщи Кънев. Фон дер Лайен говори за всеобщ мониторинг – казах го на ЕНП, в България живеем в мониторинг и това не е достатъчен, смята той и определи Фон дер Лайен като изцяло грешен избор. "Приехме лявото в икономическата политика, приехме исканията на националистите да защитим корумпираните правителства от европейска намеса", заяви Кънев.

Как изглеждат действията на Фон дер Лайен - научете повече в този материал!

За финал Радан Кънев заяви, че Лаура Кьовеши е правилният човек за нов европейски прокурор. Причината – направеното от нея в борбата с корупцията с евросредства в Румъния. В тази светлина Кънев обърна внимание и на хакерската атака срещу НАП и, че "правителството краде много пари", но това е навсякъде. За пример той даде как се наливат държавни пари "в ТЕЦ-овете на г-н Ковачки, да тровят хората".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика