Радев: Българите ще живеят достойно, когато научат политиците да живеят само от заплата

16695
Радев: Българите ще живеят достойно, когато научат политиците да живеят само от заплата
Снимка: БГНЕС

Българите ще живеят достойно, когато научат политиците да живеят само от заплата. Това каза президентът Румен Радев, в интервю за предаването "Лице в лице" по bTV. Той говори по наболялата тема с прокуратурата и други важни въпроси, касаещи държавността в България.

"Понеже тръгват в самото начало с предложение с нарушение на Закона за нормативните актове. Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие? Освен, ако управляващите се мислят за непогрешими и за тях общественото мнение няма значение.

Адв. Грета Ганева: Държи ли главният прокурор политиците?!

А минавало ли ви е през ума, че не политиците държат Главния прокурор, а Главният прокурор държи политиците? Какво друго можем да си ми...

Този въпрос и този проблем за ефективното разследване на главния прокурор, той се поставя от 10 г. И чак в залеза на своето управление господин Борисов решава изведнъж да даде предложение в типичен стил за 20 минути.

Аз не искам да коментирам това предложение, защото вие знаете че президентът е в края на законотворческия процес, когато дойде при мен вече гласуваният закон, тогава си давам своето мнение. Аз с интерес ще следя дебатите в НС и за мен е интересното какво мислят българските народни представители по този законопроект.

Първо, дали той е достатъчен да реши този проблем? Второ, дали не влиза в колизия с Конституцията? Ние вменяваме независимост на този нов прокурор, а по Конституция главният прокурор упражнява контрол, надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори?

А Конституцията има върховенство над всички други закони. Какво е мнението на народните представители по факта, че се въвежда една нова, мощна фигура, в някои отношения по-силна от главния прокурор, а я няма регламентирана в Конституцията? И намират ли за нормално прокурорската колегия, която се доминира до главния прокурор, да предлага и да избира неговия надзорник, при положение, че главният прокурор също гласува за него. И още въпроси - ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор. Проблемът е много по-дълбок и той няма да свърши с този законопроект. Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура. Явно това е непосилна задача в един вече презрял дебат“, каза още президентът Румен Радев.

ГЕРБ с " резерви" към предложението на БСП относно прокуратурата

Изразяваме резерви към предложенията на БСП за контрол върху актовете на прокуратурата. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ ...

Радев коментира и изборът на главен прокурор, като заяви, че процедурата не е имала състезателен характер и тази практика се пренася и при строителството на магистрали също.

"Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата. Това са тези политици, които определят приоритетите и сключват договорите за обществени поръчки", каза президентът.

По думите му трябва да се въведе ред в държавата, да има законност, справедливост и свободна среда за бизнеса. Той за пореден път открои нуждата от свободни медии и силни и независими съд и прокуратура.

"Ние сме изостанали толкова много от другите източноевропейски държави, с които имахме равен старт, че трябва да направим много повече", смята той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика