Радев: Българската отбранителна индустрия трябва да се утвърждава на международните пазари

1286
Радев: Българската отбранителна индустрия трябва да се утвърждава на международните пазари
Снимка: БГНЕС

Българската държава да подкрепя отбранителната индустрия чрез създаване на подходяща институционална среда и условия за реализацията на нейната продукция на международните пазари.

За това призова президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев при откриването на 14-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника „Хемус – 2020“. Тази година се навършват 25 години от създаването на международното изложение, в което участват 80 изложители от 18 държави, съобщиха от прессекретариата на президента.

Радев пристига в Пловдив днес

Днес (30.09.20 г.) президентът на България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще открие 14-ата специализирана м...

Държавният глава подчерта, че отбранителната индустрия е специализиран сектор от икономиката, който не само осигурява трудова заетост и приходи в бюджета, а обединява производства с висока добавена стойност и е двигател за развитието на международното партньорство в сферата на отбраната. „Очаквам, че Министерството на отбраната, след дълги години на финансови ограничения, ще се обръща все повече към родната отбранителна индустрия, и то не само за доставка на боеприпаси и въоръжение, а за внедряване на нови технологии и научни разработки“, посочи президентът.

По думите на държавния глава, разширеното участие на българските институти, звена и организации в областта на отбраната в международното изложение не е само демонстрация на способности, но и доказателство, че страната ни може да бъде още по-успешна в използване на възможностите, предоставяни от Европейския фонд за отбрана и във водещи европейски проекти в областта на сигурността и отбраната.

Румен Радев подчерта, че през годините международната изложба „Хемус“ се е утвърдила като успешен форум – пресечна точка на интересите на бизнес субекти, правителствени, неправителствени и научни организации, което предоставя отлични възможности за развитие на ползотворни контакти, обмяна на знания, опит и нови технологии и изграждане на ефективно партньорство. „Вярвам, че и тази година българската отбранителна индустрия ще представи нови продукти с високо качество и висока научно-технологична стойност“, заяви още в словото си при откриването на специализираната изложба държавният глава.

По-късно по инициатива на президента се проведе среща с представители на българската отбранителна индустрия и наука, в която участваха и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и началникът на отбраната Емил Ефтимов.

Радев: Ще внеса моите промени на конституцията не в този, а в следващия парламент

"Нямам основание да внасям моите предложение за промяна в Конституцията, защото парламент е изчерпал моето доверие. Ще ги внеса едва сл...

Според държавния глава българският военнопромишлен комплекс има и експертизата, и възможностите да бъде реална част от процеса на модернизация на въоръжените сили, ако договорите за доставки на въоръжение са придружени и от споразумения за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии.

Представителите на бизнеса призоваха за редовен диалог с професионалното и политическото ръководство на Българската армия, на която да бъдат своевременно решавани проблемите пред отбранителната индустрия. Продукцията на българския военно-промишлен-комплекс се цени високо в чужбина, предназначена е предимно за износ и е крайно време да получи същото признание и в България, призоваха участниците в срещата. Представителите на бизнеса благодариха на държавния глава за последователната подкрепа и за включването на компании от отбранителната индустрия в икономическите делегации, придружаващи президента при визитите му в чужбина и призоваха това да се превърне в практика и за другите български институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика