Радев: Искам честен изборен кодекс. Управляващите отново избягаха от диалога

3579
Радев: Искам честен изборен кодекс. Управляващите отново избягаха от диалога
Снимка: БГНЕС

Искам да благодаря на всички, които се явиха на днешната среща. Това са представителите на БСП, ДПС, ГРАО и Агенцията за електронно управление. Не се явиха представителите на Народното събрание, Министерски съвет, на ниво вицепремиер, парламентарно представените партии от управляващата коалиция. Това каза президентът Румен Радев, по време на среща за актуални въпроси от изборния процес, както и мерки и средства за преодоляване на проблемите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Управляващите претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха от него и то по един жизнено важен за цялото ни общество въпрос - усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до едни честни, справедливи и прозрачни избори“, каза още държавният глава.

Президентът: За промените в Конституцията трябва да решим сами

При дебата за промени в Конституцията може да изучаваме чуждия опит и модели, но решенията трябва да вземаме сами. За тези изменения пр...

„Надявам се вчерашното пожарно заседание в Народното събрание да не е стимулирано само да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реален резултат. Аз не се състезавам с никого. Имам една единствена амбиция - да има един честен изборен процес. За тази среща аз обявих още по време на самите избори, поканите към всички участници още на 8 януари тази година. Въпросите, които искам да се поставят тук, това са преди всичко усъвършенстване на изборното законодателство, което трябва да започне на време. Това беше и моят мотив“, добави Радев.

„Знаем каква е динамиката на парламента и колко много проблеми има да се обсъждат, за да не потъне в тях тази важна тема и за да може този път 6 месеца преди изборите да имаме ясно и рационално изборно законодателство. Другият важен въпрос е машинното гласуване. Ако ние ще вървим и трябва да вървим според закона към машинното гласуване, процедурата трябва да започне сега. В закона за държавния бюджет за 2020 г. няма позиция за заделени средства за машинно гласуване. Тук беше място на Министерски съвет да кажа ясно своят ангажимент, какво смятат да правят. Ще наемаме ли, ще купуваме ли? Рационално е да се закупят машини, защото излизат по-евтино. Ако ще минаваме към други технически устройства, трябва време. Да не се окаже като на предните избори - машинно гласуване, но няма време за процедури. Това са моите мотиви“, посочи още той.

„Разбира се дистанционно, електронно гласуване. Това е изключително важна тема и аз ще настоявам тя да бъде реализирана. Тук е ролята на Министерски съвет да покаже своите амбиции и воля. Друга важна тема актуализиране на избирателните списъци. Ако решим да тръгнем към такава стъпка, това е огромна по обем дейност. Затова са тук и представителите на ГРАО, за да стигнем до някакво решение. Това е в правомощията и отговорностите на Министерски съвет“, обясни президентът.

„Аз продължавам да настоявам за този диалог. Знам, че не им се иска на управляващите, но той е важен за гражданите и за българската демокрация и трябва да се случи“, допълни Румен Радев.

Президентът: Пожарите в държавата се гасят с оставки и пари

"Едно управление не трябва да разрешава кризи, то не бива да допуска те да възникват. Много е важно да има друг подход – с ясна в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика