Радев коментира шпионския скандал и упрека на Борисов, че негови хора го "сготвили"

11279
Радев коментира шпионския скандал и упрека на Борисов, че негови хора го "сготвили"
Снимка: БГНЕС

"Върховенството на  националния интерес и защитата на националната сигурност са абсолютен приоритет. И тук не може да има никакъв компромис. И аз се надявам и службите и прокуратурата да са събрали необходимите доказателства, за да се минимизират дипломатическите последствия, защото винаги има и такива." Така президентът Румен Радев коментира шпионския скандал и последиците от него. Той заедно с американския посланик Херо Мустафа са в авиобаза "Граф Игнатиево", където наблюдават ученията "Тракийска пепелянка" 2020.

Държавният глава обясни, че трябва да има ясна информация в какво точно се състои шпионския скандал. Какво се знае за момента по темата?

Според президента Радев, дали шпионският скандал ще се отрази на поддръжката на самолетите МИГ-29, е въпрос, на който трябва да отговори правителството.

Малко по-рано при поредната инспекция на АМ Хемус, премиерът Бойко Борисов заяви, че хора на президента са го сготвили, изфабрикувайки скандала със снимките от спалнатя му: "Много пъти съм изяснил как коварно неговите хора (бел.ред. - Румен Радев) от най-близкото му обкръжение ме "сготвиха" по един много елементарен начин. С една прекрасна госпожа, която дойде и в мое отсъствие нащрака всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин, шапка им свалям. Много добре бяха изучили ситуацията, години наред са се готвили за подобен момент."

Борисов заговори за експертен кабинет и руски шпиони (ВИДЕО)

Президентът Радев отговори на Бойко Борисов така - няма как хора със пълни шкафчета да говорят с хора с празни шкафчета:

"Не виждам смисъл да ни тикат в постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и  опрощаване - за шкафчета, за начин на порочно управление, за корупция и така нататък. Няма как да стане. Аз го казах вече няколко пъти. Не искам точно тук да политизирам темата, но не може хора с пълни шкафчета да канят хора с празни шкафчета за диалог", каза президента Радев.

За да има диалог, трябва да бъде поставен на здрава основа, подчерта Радев.

„Трябва да има и ясен отговор на публикациите на „Шпигел“, където има обвинения, че българското държавно обвинение се е поставило в услуга на чужда държава. Трябва да подхождаме с ясни критерии с всичко, което оронва националната ни сигурност“, каза още президента.

Той беше категоричен, че за да има диалог, трябва да има разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в България, защото така ще продължи порочния модел.

Президентът призова премиера да излезе от нелегалност и да се яви на работното си място.

"Вижте, аз обявявам дни преди да ходя някъде, точно къде отивам, в колко часа отивам и какво правя. Премиерът се държи като участник... като космонавт в първите пилотирани космически полети. Помните ли как бяха новините по онова време - в нощните новини казват днес по обяд успешно беше изстрелян изкуствен спътник с космонавти на борда. Защото имаше много неуспешни изстрелвания, които не се обявяваха. Ами време е първо премиерът да се яви на работното си място и оттам да прави изявления. Какви скечове играе господин Борисов и какво казва няма никакво значение. Легитимността е загубена и можем да строим бъдеще на държавата си справедливо и модерно само на основата на истината. Както виждате два месеца имаше и повече той да каже истината за шкафчетата, досега нямаше изявление. Знаете как реагира спонтанно като гейзер за фейк новината за гръцкия остров, защо сега не реагира така, когато бяха записите и шкафчетата", коментира президентът Румен Радев.

На влизане в авиобазата протестиращи посрещнаха с освирквания пристигащия за учението Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика