Радев: Не харесвам войнствената реторика, ползват я политици без пагони

4810
Радев: Не харесвам войнствената реторика, ползват я политици без пагони
Снимка: БГНЕС

Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Това заявява държавният глава Румен Радев в интервю за EURACTIV, публикувано на сайта на президентството.

Държавният глава подчертава, че в отношенията с Русия се ръководи от интереса на България и на Европа. „Нима смятате, че войнствената реторика спрямо Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, повишава риска и разделя Европа, точно когато трябва да стоим обединени срещу глобалния тероризъм, нахлуването на радикален ислям, нарастването на конфронтацията“, посочва президентът.

Румен Радев: Докладът на ЕК е витиеват

Като "витиеват" определи доклада Европейската комисия за България президентът Румен Радев. По думите му няма сериозен напредък по преп...

„Канцлерът Меркел сподели наскоро, че не можем да говорим за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел много точно отбеляза, че трябва да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Радетел съм на диалога, не на конфронтацията... Българите имаме дълбоки исторически връзки с руския народ и България може да спомогне за този диалог", заявява Румен Радев.

В отговор на въпрос за отношенията си с управляващите, президентът подчертава, че е за открити позиции в политиката и не приема над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се върши друго. „Подобни сценарии не водят до конструктивни отношения“, категоричен е държавният глава и добавя, че има ценностни противоречия с правителството, които създават понякога напрежение.

„Например за мен и за огромната част от българския народ, борбата с корупцията е приоритет. И бих искал да видя реални, всеобхватни и ефективни мерки от страна на управляващото мнозинство. Не декларации за борба с корупцията в минало време, като ревизия на приватизацията преди 20 години, а ревизия на крупните обществени поръчки в последните години, начина на харчене на еврофондовете, и най-вече създаване на ясни механизми, гарантиращи разкриване, пресичане, разследване и наказателно преследване на корупционни деяния сега и в бъдеще време“, е позицията на президента Румен Радев.

Според държавния глава това може да възстанови чувството за справедливост в обществото, а не само ограничаването на антикорупционните мерки до проверка на имуществени декларации.

Цветанов смята, че Радев завижда на Борисов

Няма да допуснем който и да е да поругава авторитета на всяка една институция. Това заяви вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов по адрес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика