Радев отговори защо не е подкрепил Украйна за влизане в НАТО

16336
Радев отговори защо не е подкрепил Украйна за влизане в НАТО
Снимка: БГНЕС

Ден след като стана ясно, че българският президент Румен Радев не се е присъединил към 9-те държавни глави от Източна Европа, подкрепящи с декларация влизането на Украйна в НАТО, от пресцентъра на „Дондуков“ 2 внесоха разяснения относно причината. Тя е, че сега не е правилният момент за такъв ход заради "средата на сигурност".

"Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа", гласи съобщението от пресцентъра на държавния глава.

Радев приветства инициативата на Макрон за Европейска политическа общност

Президентът Радев приветства инициативата на френския президент Еманюел Макрон за създаването на Европейска политическа общност. Това с...

В него се припомня, че България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще. Отбелязва се обаче и че "тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност".

"Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната", аргументират се от Президентството.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

"Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави", завършва позицията.

В САЩ не бързат да кажат категорично "да" на Украйна за НАТО

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса в САЩ и лидер на демократичното мнозинство там Нанси Пелоси се въздържа да обя...

Припомняме, че въпросната декларация, подкрепяща Украйна в НАТО, бе подписана от президента на Румъния Клаус Йоханис, президента на Чехия Милош Земан, държавния глава на Естония Алар Карис, президента на Латвия Егилс Левитс, лидера на Литва Гитанас Науседа, президента на Северна Македония Стево Пендаровски, държавния глава на Черна гора Мило Джуканович, президента на Полша Анджей Дуда и държавния глава на Словакия Зузана Чапутова.

"Подкрепяме Украйна в нейната отбрана срещу руската инвазия, изискваме Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съюзнически държави да увеличат значително военната си помощ за Украйна. Всички, които извършват престъпления на агресия, трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда", се посочва в документа.

"Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна", се допълва в съвместното изявление.

Украйна входира кандидатурата си за членство в Алианса по ускорена процедура само часове след като руският президент Владимир Путин обяви анексирането на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Арестович: Нали осъзнавате, че нямаше да кандидатстваме за НАТО, ако не беше съгласувано със Запада?

Запада отдавна заспа, позволявайки на Путин да беснее. През всичките тези осем години бях сериозно скептичен относно способността на За...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика