Радев: Папа Франциск отделя внимание на България, за което сме признателни

2354
Радев: Папа Франциск отделя внимание на България, за което сме признателни
Снимка: БГНЕС

Признателни сме на Негово Светейшество Папа Франциск за вниманието, което отделя на България чрез ежегодните аудиенции на български делегации и честването на българските Свети братя Кирил и Методий – съпокровители на Европа.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с главата на Римокатолическата църква, в която участваха и всички държавни и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз.

Българският президент беше поканен първи да поздрави Папата от всички европейски лидери, отбелязва БГНЕС. Светият отец отправи благопожеланията си към целия български народ и заяви, че солидарността и човешката личност са стожерите на европейския проект.

Аудиенцията, давана от Н. Св. Папа Франциск на държавните и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС, е посветена на 60-ата годишнина от подписването на Римските договори.

Румен Радев и съпругата му ще се срещнат с папата

Президентът Румен Радев, придружен от съпругата си, ще участва в юбилейната среща на върха в Рим. Срещата бележи 60 години от подписван...

По-рано папа Франциск предупреди лидерите на Европейския съюз, че блокът рискува да загине без нова визия за бъдещето си, която да се основава на принципа на солидарност, върху който той е бил създаден.

Понтифът изброи множеството проблеми, които заплашват съюза след напускането на Великобритания. По думите му проблеми като тези с икономическата и миграционната кризи и възхода на популизма биха могли да бъдат преодолени, но ще доведат до фатален край, ако не се решат.

„Когато един колектив изгуби чувството си за ориентация и вече не може да гледа напред, той започва да се движи назад и в дългосрочен план рискува да загине“, каза папата, цитиран от AFP.

По думите му лидерите на шестте държави, основали Европейската икономическа общност на 25 март 1957 г., са показали вяра в бъдещето след една унищожителната Втора световна война. „На тях не им е липсвала смелост, нито пък са закъснели с действията си“, каза папата.

„Първият елемент на европейската жизненост трябва да е солидарността“, допълни понтифът, описвайки принципа като „най-ефективната противоотрова на съвременните форми на популизъм“.

Папата ще посети Египет

Папа Франциск ще посети египетската столица Кайро на 28-29 април, съобщиха от Ватикана. Неговото посещение ще включва университета "А...

Папата също така отправи упреци към европейската общност и заради това, че е забравила вредите, които разделението от времето на Студената война е нанесло на Европа, имайки предвид бариерите, които някои държави в съюза издигат, за да спрат пристигащите мигранти от Африка, Близкия изток и Азия.

„Какви усилия бяха необходими, за да се свали тази стена!“, каза той, имайки предвид Желязната завеса. „И въпреки това спомена за тези усилия е забравен. Забравена е и трагедията на разделените семейства, бедността и лишенията, родени от това деление“, каза папата.

Според него съюзът в момента трябва да възстанови чувството си за общност и да затвори пролуката между своите граждани и институциите, които „често са възприемани като отдалечени и необръщащи внимание“.

Франциск посочи също, че дълготрайният мир в Европа, често възприеман като най-голямото постижение на ЕС, е бил подсилен и от новия социален ред и високата заетост в общността. „Няма мир без заетост и възможност за изкарване на достойна заплата“, заяви папата.

“Европа намира нова надежда, когато е отворена към бъдещето. Когато тя е отворена към младите хора, предлага им сериозни възможности... Когато инвестира в семействата..., когато уважава съвестта и идеалите на своите граждани“, допълни той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика