Радев пред българите в Германия: Кабинетът трябва да работи прозрачно

3792
Радев пред българите в Германия: Кабинетът трябва да работи прозрачно
Снимка: БГНЕС

Обещанията за възстановяване на справедливостта и върховенство на правото трябва да се изпълняват от българското правителство, а институциите да работят прозрачно и отговорно без скрити процеси. Това заяви Румен Радев, който проведе среща в българското посолство в Берлин с представители на родната общност в Германия.

Със своите труд и качества българите в Германия допринасят за развитието на двустранните ни отношения и за положителния образ на България в германското общество. Те създават най-важното – доверие в българите и в България, категориче бе президентът. На събитието присъстваха също и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Пловдивски митрополит Николай. Преди срещата бяха представени изпълнения на български фолклорни състави, практикуващи в Германия – танцов състав „Нестинари“, хор „Bulgarian voices”, в който пеят и германски изпълнители, както и фолклорна група „Сборенка“. Държавният глава е на посещение във Федерална Република Германия по покана на своя колега президента Франк-Валтер Щайнмайер, с когото е предвидено Румен Радев да проведе среща утре.

Президентът Радев: Политиката на "Булгаргаз" е неразбираема, бизнесът иска предвидимост

"Ценовата политика на „Булгаргаз“ е неразбираема и извън политическата и управленската логика. Да обявяваме цени за юни и ю...

Федерална република Германия е стратегически партньор на страната ни и основен инвеститор в България, посочи българският президент. Той припомни, че по време на посещението на президента Франк-Валтер Щайнмайер в България през 2019 г. двамата са поставили амбициозната цел стокообменът между двете страни да достигне 10 млрд. евро. По данни на Федералната статистическа служба стокообменът между България и Германия за 2021 г. достига рекордните 9,981 млрд. евро.

Президентът подчерта, че присъстващите на срещата наши сънародници, дошли от различни краища на Германия, с високото си образование и квалификация правят българската национална идентичност добре разпознаваема и с тяхна подкрепа българо-германските отношения могат да продължат своето възходящо развитие.

Държавният глава поздрави българите, живеещи в Германия, че са запазили връзка с Родината и не забравят корените си, като доказателство за това е откриването на български училища в редица германски градове. Той изказа признателност за усилията на българите в Германия, които работят за съхранение на родния език и за възпитанието на българските деца в обич към България.

Президентът открои като знак за запазена връзка с родната страна и високата избирателна активност сред българите в Германия по време на провелите се избори миналата година. В страната бяха разкрити безпрецедентен брой избирателни секции и правото си на глас упражниха над 35 000 наши сънародници, въпреки сериозните ограничителни мерки заради пандемията.

Румен Радев: Между институциите и бизнеса е необходим диалог, подчинен на истината и стремежа за успех на България

Между институциите и бизнеса е необходим диалог, лишен от предубеждения, подчинен на истината и на една-единствена идеология - успехът ...

В рамките на срещата си с президента присъстващите наши сънародници зададоха редица въпроси за актуалната политическа обстановка в България. „Позициите, които изразявам, не са срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски модел“, заяви държавният глава в отговор на въпрос и подчерта, че ще продължи да следва този подход. Румен Радев отново напомни, че първата цел на управлението следва да бъде укрепване на държавността, без което каквито и да са икономически и социални програми са обречени на неуспех. Президентът призова дадените от българското правителство обещания за борба за обществена справедливост и за върховенство на правото да се изпълняват, а институциите наистина да работят прозрачно и отговорно, без сиви зони и скрити процеси.

През последните години броят на българските граждани в Германия бележи значителен ръст, като в периода 2011 г. - 2020 г. увеличението е над четири пъти. По официални данни към 31 декември 2021 г. регистрираните български граждани в Германия са 410 885., Пресцентър на президентството

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика