Радев представи в Чикаго идеята си информационен портал да свързва емигрантите и бизнеса у нас

1567
Радев представи в Чикаго идеята си информационен портал да свързва емигрантите и бизнеса у нас
Снимка: БГНЕС

България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди. Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Чикаго с наши сънародници, работещи за световни компании във финансовото Сити на града, съобщават от прессекретариата на държавния глава. Румен Радев беше категоричен, че страната ни се нуждае от нови стратегически инвеститори, които да помогнат за трансформирането на бизнес климата у нас.

Държавният глава представи идеята за създаването на информационен портал който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и компаниите, които развиват дейност в България или имат намерение да инвестират у нас и търсят професионалисти в конкретни области. Според президента подобна информационна платформа следва да съдържа данните както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора. „Подобен информационен портал може да съществува само на доброволна основа и за неговото изграждане и актуализация ще бъде необходима подкрепата на Министерството на външните работи, Българската агенция за инвестициите, българските посолства и консулски служби“, заяви Румен Радев. Държавният глава добави, че в редица европейски държави съществуват програми, които насърчават емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.

6 - 7 млн. българи живеят в чужбина

Има над 3 млн. българи, които живеят извън границите на България, извън историческите ни общности, в САЩ, Великобритания, Франция и цел...

По думите на Румен Радев рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи на труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса. „Ако не виждат условия за развитието си в България, хората ще продължават да я напускат“, подчерта президентът.

Младите професионалисти определиха осъществяването на реформите в правосъдието, ефективната борба с корупцията и намаляването на административната тежест като основни предизвикателства за инвеститорите в България. Те заявиха, че се наблюдават и позитивни промени, но са необходими мерки за подобряване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона.

По-рано президентът Румен Радев посети българското училище „Джон Атанасов“ в Чикаго. Държавният глава подчерта, че ако днес България съществува и ще я има и в бъдеще, то е защото дори и в най-тежки времена, българинът е полагал усилия за образованието. Президентът поздрави директора на училището Боянка Иванова за признаването на възможността българските ученици да полагат изпити по своя роден език в щата Илинойс чрез т.нар. печат за двуезичност и подчерта, че това е национална кауза, която ще продължи да бъде отстоявана. Румен Радев благодари на властите в САЩ, на учителите и на българската общност за усилията да бъде съхранен българският език в Чикаго и удостои Боянка Младенова с Почетния знак на Президента на Република България.

България е авторитетен член на ООН и нейната балансирана външна политика и ролята на стабилизиращ фактор в нашия регион се ценят високо, заяви президентът пред български журналисти в Чикаго в отговор на въпрос за резултатите от работата на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН. Държавният глава подчерта, че България ще продължи да работи за утвърждаването на стабилността и европейската перспектива на нашите съседи от Западните Балкани, съобщиха от прессекретариата на президента.

Вижте колко българи са емигрирали само през 2016 г.

30 570 българи са емигрирали от България в чужбина през 2016 г., сочат данни на НСИ. Над 50% от тях са мъже, а всеки втори емигрант е ...

Това, че сме доказан лоялен член на Европейския съюз и НАТО не означава, че страната ни не трябва да работи за развитието на своите отношения и с трети страни, подчерта още президентът в отговор на въпрос. Румен Радев припомни проведените в Ню Йорк редица двустранни срещи със свои колеги от Близкия Изток и Централна Азия за възвръщането на традиционните позиции на страната ни на пазарите в тези региони и за възстановяването на образователния и културен обмен. Към България се демонстрира изключително добронамерено отношение и трябва да търсим възможности за постигането на взаимноизгодно сътрудничество, подчерта още президентът.

Запитан дали усилията на страната ни за енергийна диверсификация няма да доведат до влошаване на отношенията с Русия, държавният глава посочи, че България отдавна е заявила намеренията си да диверсифицира както източниците, така и пътищата за доставки на природен газ. „Колкото повече пътища и източници на природен ден, толкова по-добре за България. Това означава намален риск при самите доставки и конкурентни цени. В това е смисълът на диверсификацията“, заяви Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

В отговор на въпрос за ескалацията на напрежение, породено от ядрената програма и ракетните изпитания на КНДР, държавният глава подчерта, че тази криза не може да има военно решение. „Ако търсим да я решим с чисто военни средства, губещи са всички и много лидери вече се изказаха в тази насока“, заяви Румен Радев. Президентът изрази и надеждата си за намирането на дипломатически средства и за диалог, с който тази криза да бъде преодоляна.

Никоя институция в България не може сама да върне българите от чужбина в родината, посочи още президентът и добави, че това изисква национални усилия и отговорност от цялото общество за превръщането на страната ни в много по-привлекателно място за живот. Попитан за предложеното от него създаване на регистър на българите в чужбина, държавният глава заяви, че става въпрос за информационен портал, в който търсещите работа в България наши сънародници зад граница, да намират информация за възможностите за професионална реализация, в съответствие със своето образование, квалификация и опит, а бизнесът – подходящите кадри за своите проекти.

Великобритания: Рекордно много българи и румънци дойдоха след Brexit

Броят на имигрантите от България и Румъния във Великобритания е достигнал до рекордно високи нива през трите месеца след референдума ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика