Радев: Президентството е бариера срещу лобистки закони и задава политическия дневен ред (ВИДЕО)

5105
Радев: Президентството е бариера срещу лобистки закони и задава политическия дневен ред (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Приемам големият медиен интерес като знак за значимостта на президентската институция, започна отчетът си президента Румен Радев. "Нямам намерение да превръщам този отчет в самореклама, защото оценка я дава обществото и в днешната тревожна и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети", каза още той.

В следващите минути Радев посочи постигнатото през третата година на поста президент на Република България и приоритетите му за следващата година. Няколко бяха акцентите в речта му: Президентството е бариера срещу лобистки закони, то все по-убедено задава политическият дневен ред; В страната проблемите се задълбочават, а ние консумираме резултатите им. Според Радев е необходима промяна на модела - особено в сферата на образованието. Президентът коментира и инвестициите във военната сфера.

"Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред – последният пример е изборното законодателство и откритата инициатива на премиера да изпревари инициативата на президента.  За пръв път депутатите започнаха да разглеждат промени в изборното законодателство, когато трябва. Не по време на избори. Това само показва, че откритата и конструктивна позиция на президента е стимул за отговорност и останалите институции.", обяви Румен Радев и подчерта, че той ще продължи с отговорната мисия да бъде последователен като президент.

Наложих вета на 7 закона, дори сезирах Конституционния съд при необходимост. Въпреки преодоляването им понякога и дори без дебат, обществената реакция и отговорът на Конституционния съд потвърждават правотата ми, продължи той.

"Приоритети ми не са самоцел, а функция от политическо и социално-икономическо развитие на страната и правомощията на институциите. Днес все по-често се задават въпроси - защо въпреки заделянето на повече средства в секторите, България продължава да бъде на последно място в ЕС по качество на живот, защо колабират цели обществени системи и се борим за вода и въздух, защо се унищожава природата, живеем от криза в криза, а бедността и неравенството продължават да се задълбочават, защо България продължава да се топи, а много българи напускат страната" , каза още Радев.

"В отчета си миналата година казах, че каквито и социални модели да предлагаме, ако не се промени политическата среда и начина на управление – няма да има подобрение на живота в България", продължи президентът. Ето какво каза Румен Радев при отчета си за 2018г.

Оказа се, че днес той вижда ситуацията по същия начин и отново намекна за смяна на модела: "Каквито и икономически и социални модели да се прилагат, усилията за подобряване на качеството на живот ще са обречени, ако не се промени начинът на управление и политическата среда, а основните проблеми са липса на върховенство на закона и реално разделение на властите, безнаказана корупция, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес, еднолично разпореждане с бюджета и обезличаване на институциите, отслабен суверенитет. "Допуснахме тези проблеми през годината да се задълбочават, изборният процес се опорочава, допуснахме и срастване на партия с държава".

"Ако Перник е провалът в водния сектор, то резултатът от миналогодишният тест за 9-кл има същият ефект за нашето бъдеще. Разликата е, че физически не можем да го усетим в момента, но ще го усетим в бъдеще."

"Някои ще кажат президентът е черноглед, не - аз имам високи амбиции за България. Ние можем и ние трябва да превърнем България в нормална, демократична европейска държава. Но съм и реалист и вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Имаме спешна нужда от преосмисляне на приоритети и програми, но най-важният залог е инвестицията в хората. Затова в рамките на КСНС ще търся подкрепа за законови механизми в три основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите. Образованието трябва да е стратегически национален приоритет. Трябва да си поставим високи цели - например, На следващият тест Pisa писа да покажем движение нагоре в класацията, а това означава да предприемем мерки сега. Ние се нуждае от прелом!", смята президента Румен Радев.

Президентът очерта приоритетите си през следващата година от мандата: ще бъдат в сферата на укрепването на правовата държава и върховенството на закона. Сред мерките са „възстановяване на доверието в изборния процес чрез 100% машинно гласуване“, ограничаване на купени и контролиран вот; конституционни промени за структурата на съдебната система; подобряване на баланса между институциите; по-прозрачно управление и повече права на гражданите; борбата с бедността.

"В тази критична обстановка мой основен приоритет ще продължава да бъде отстояването на правовата държава и укрепването на държавността. Ще продължавам да работя за върховенство на закона, разделение на властите, права на гражданите, свобода на собствеността."

"Ще продължа и с усилията си в борбата срещу корупцията, като бъда бариера пред лобисткото законодателство. Ще продължа да посочвам институции и решения, които генерират условия за създаване на корупция. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи. Да настоявам за въвеждане на електронно управление като фактор за повишаване на прозрачността. По националната сигурност мой основен приоритет - ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация на проектите за модернизация", коментира още Радев.

Как президентът Румен Радев коментира въпросът за имунитетът му на главния прокурор Иван Гешев към Конституционния съд, ВИЖТЕ ТУК.

Той отчете, че президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политики в социално-икономическата сфера. „Те са обект на управленската програма на правителството. Но има редица тревожни въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията. Адекватни ли сме срещу демографската катастрофа? Основен риск за бъдещето на страната и имаме ли амбицията да преодолеем негативния демографски тренд и то не просто с програми за повишаване на раждаемост и намаляване на смъртност, а с цялостна всеобхватна политика, която да дава перспектива за развитието на страната, така че младите хора да остават в нея. Имаме ли амбиция да развиваме конкуретоспособност", попита Радев.

Според президента трябва да се активира научният потенциал на нацията. "Така че България да се развие като център, в който да се развиват нови технологии и иновации. Това е критерият за успешната страна на бъдещето или ще се превърнем в страна, изоставаща страна, вносител на технологии и клиент на технологии. Постигаме ли баланс между инвестициите в инфраструктура и в човешки капитал“, попита още държавният глава.

Вицепремиерът Илияна Йотова поиска създаването на Асоциация на българските общности по света. Нейният отчет и за опасностите пред българските диаспори можете да видите в следващото видео.

Цялата пресконференция, посветена на отчета на третата година от мандата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика