Радев призова кабинета да спазва закона

1728
Радев призова кабинета да спазва закона
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова правителството да спазва закона. Пред журналисти в Букурещ той коментира кога ще подпише указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР, за да оглави ведомството. Той обясни, че очаква правителството да изпълни законовата процедура за целта.

Не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона. Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда, за правителството е непосилна задача да спазят закона и това не е първият случай, обяви Радев пред български журналисти в Букурещ, където участва днес в срещата на върха на инициативата "Три морета".

Радев прати АПК в Конституционния съд

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на междунаро...

Запитан дали има обозрим срок, в който указът ще бъде подписан, държавният глава заяви, че стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи, той винаги е открит и готов за конструктивни решения. "Елементарно е. Трябва да се изпълни съгласувателна писмена процедура, която се дължи по закон", заяви Румен Радев, цитиран от агенция "Фокус".

Той обясни и мотивите си да сезира Конституционния съд за текстовете от новия Административнопроцесуален кодекс, на който наложи вето, което по-късно бе преодоляно от Народното събрание.

"Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а условие за нейното съществуване. Считам, че редица разпоредби в предложението за изменения на Административнопроцесуалния кодекс не съответстват на нашата конституция", подчерта държавният глава. 

Държавният глава оспорва въведените правила за родовата и местната подсъдност по административни дела. Тези правила създават препятствия пред правораздаването за гражданите и организациите и не осигуряват по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правосъдие. Поради това те не съответстват на принципа на правовата държава и на правото на защита.

Румен Радев отказа среща с коалиционния съвет на управляващите

Президентът Румен Радев отказа среща с коалиционния съвет на управляващите. „Поканен съм на среща, на която няма как да отида. О...

Помолен да коментира твърдението от сутринта на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че президентът е в международна изолация, Румен Радев заяви, че пожелава всекиму такава изолация. "Когато хора разбират от всичко и успяват да коментират всичко от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е", заключи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика